SDP: Predlog budžeta je državni udar na standard građana

"Pokazalo se da se njihov siguran korak svodi na nastavak zaštite tajkuna i dalji udar na standard osiromašenih građana"
20 komentar(a)
Izet Bralić, Foto: SDP
Izet Bralić, Foto: SDP
Ažurirano: 19.12.2016. 14:08h

Vlada Crne Gore predvođena DPS-om je u susret Novoj godini kroz predlog budžeta za 2017-tu odlučila da izvrši svojevrsni “državni udar” na srednji sloj i siromašnije građane Crne Gore, saopštio je Izet Bralić, član Predsjedništva Socijaldemokratske partije.

"Pokazalo se da se njihov siguran korak svodi na nastavak zaštite tajkuna i dalji udar na standard osiromašenih građana. Prava slika te njihove namjere je demagoško smanjivanje plata funkcionera koje su povećane po 50% prošle godine za samo 8%, dok se majkama smanjuju nadoknade 25%. Zakonom kojim su uvedene ove nadoknade smo zaustavili talas iseljavanja mladih ljudi iz Crne Gore a bojim se da će ovim i sličnim udarima ponovo krenuti autobusi prema inostranstvu", naveo je Bralić.

On je naveo da SDP posebno interesuje kako će predlog za smanjivanje nadoknada predložiti resorni ministar iz Bošnjačke stranke koja je bila jedna od onih koji su ovu odluku podržale u parlamentu.

"Udar na građane će biti i kroz povećanje cijena goriva koji će uticati na rast mnogih cijena i tanje novčanike za one koji žive od svoga rada. Da zaključim, DPS i ekipa oko njih nijesu predložili ni jednu aktivnu mjeru za napredak ekonomije Crne Gore, ali će udariti na standard srednjeg staleža, siromašnih građana i preko 20.000 majki koje primaju nadoknade za rođenje troje i više djece. Da štite tajkune i one što ne plaćaju porez pokazuje činjenica da od 700 miliona eura neplaćenih poreza planiraju da naplate samo 12 naredne godine", zaključuje Bralić.

Vlada Duška Markovića poštedjela je bogataše i investitore time što je odlučila da ih ne optereti dodatnim dažbinama i da zadrže sve privilegije u 2017. godini.

Sa druge strane, naknade za majke sa troje i više djece biće manje 25 odsto, dok će visoke funkcionerske plate biti niže samo osam odsto. Od majki će se uštedjeti 16,55 miliona, a od plata funkcionerima 1,6 miliona eura. Teret visoko zadužene države snosiće i zaposleni u javnom sektoru kojima će plate biti zamrznute jer će biti ukinuta naknada za minuli rad u 2017. i 2018, smanjuju socijalna davanja, a biće veće cijene zbog povećanja akcize na mineralna goriva.

Uvodi se i dodatna akciza od devet centi po litru svih mineralnih goriva, što će značiti veće cijene goriva. Taj namet uticaće i na povećanje cijena prevoza, transporta i moguće i lančano kod svih proizvoda i usluga u čijem stvaranju se koristi gorivo. Ostaje i krizni porez, od dodatnih dva odsto na zarade preko 480 eura.

Bonus video: