Vujanović: Da nismo tjerali investitore, možda ne bi bilo restriktivnih mjera

“Toliko smo potjerali investitora i demotivisali ih. Da to nijesmo uradili možda bismo i ove restiktivne mjere izbjegli”, kazao je Vujanović komentarišući predlog Budžeta za narednu godinu
75 pregleda 97 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Beta-AP
Filip Vujanović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 19.12.2016. 18:39h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je kazao da bi se restriktivne mjere mogle možda izbjeći da "nismo potjerali toliko investitora".

“Toliko smo potjerali investitora i demotivisali ih. Da to nijesmo uradili možda bismo i ove restiktivne mjere izbjegli”, kazao je Vujanović komentarišući predlog Budžeta za narednu godinu.

“Ja mislim da su svi koji su i površno pratili budžet imali realna očekivanja. Važno je da nijesu povećani porezi i da nijesu ukinuta neka socijalna davanja. Stvar je opredjeljenja i medijskog pristupa kako se na to gleda. Vlada to treba da objasni. Ja se nadam da će majke kroz bolji servis budžeta imati i veće iznose. Ja za to svakako navijam”, rekao je Vujanović poslije svečane sjednice Skupštine Glavnog grada.

Vlada Duška Markovića poštedjela je bogataše i investitore time što je odlučila da ih ne optereti dodatnim dažbinama i da zadrže sve privilegije u 2017. godini.

Sa druge strane, naknade za majke sa troje i više djece biće manje 25 odsto, dok će visoke funkcionerske plate biti niže samo osam odsto. Od majki će se uštedjeti 16,55 miliona, a od plata funkcionerima 1,6 miliona eura. Teret visoko zadužene države snosiće i zaposleni u javnom sektoru kojima će plate biti zamrznute jer će biti ukinuta naknada za minuli rad u 2017. i 2018, smanjuju socijalna davanja, a biće veće cijene zbog povećanja akcize na mineralna goriva.

Uvodi se i dodatna akciza od devet centi po litru svih mineralnih goriva, što će značiti veće cijene goriva. Taj namet uticaće i na povećanje cijena prevoza, transporta i moguće i lančano kod svih proizvoda i usluga u čijem stvaranju se koristi gorivo. Ostaje i krizni porez, od dodatnih dva odsto na zarade preko 480 eura.

Demos: Navijač pokušava da se stidljivo distancira od matičnog kluba

Najnovija izjava Filipa Vujanovića, da ''navija za povećanje zarada majkama sa troje djece'' predstavlja novi pokušaj da se farsom derogira vrlo ozbiljna tema, saopšteno je iz Demosa.

"Došavši na posve problematičan način na funkciju predsjednika, Filip Vujanović odlučuje da svoj mandat privede kraju u svojstvu navijača. Shvatamo potrebu za ulogom, makar i navijačkom, budući da ga na ''terenu'' do sada nije ni bilo", navodi se u saopštenju.

Iz Demosa navode da "nebitno da li je na tribine stigao sam, ili, pak, bio izguran na njih, ovaj sada''navijač za majke'', pokušava da se stidljivo distancira od svog matičnog kluba za koji je vjerno navijao, bez obzira na rezultate."

"Umjesto ozbiljne političke izjave ili inicijative šefa države, na kraju jedne sumorne godine koju karakteriše - poluprazan državni parlament nakon neslobodnih izbora, misterija državnog udara, dramatični socijalno-ekonomski parametri, koje oslikava i predloženi budžet – javnosti se nudi novi beznačajan, za majke gotovo uvredljiv, nastup Filipa Vujanovića, koji iznova pokazuje, pored elemenata otužnog humora, dubinu devalviranosti funkcije predsjednika države. Demos konstatuje da od pompezno najavljenih novih reformskih zahvata tokom predizborne kampanje koji bi vidljivo poboljšali životne uslove građana, predstavnici vlasti svojim prvim potezima demonstriraju suprotno, ponovo na štetu građana. Demos zahtijeva da predstavnici vlasti makar oko dramatično-socijalnih pitanja iskažu veću ozbiljnost i respekt prema najugroženijim kategorijama društva",zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: