Noveljić tvrdi: EPCG bolje zarađuje od prekogranične nego od prodaje struje domaćim kupcima

"Dobri rezultati su, osim pogonske spremnosti, posljedica dobrog učinka zaposlenih u objektima, ali i naše Direkcije za upravljavljanje energijom", naveo je Noveljić
407 pregleda 3 komentar(a)
Igor Noveljić, Foto: PR Centar
Igor Noveljić, Foto: PR Centar
Ažurirano: 04.12.2018. 19:01h

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je u prvih devet mjeseci ostvarila neto dobit u iznosu od 43.058.153 eura, što je 58.677.454 bolji rezultat u odnosu na isti period prošle godine. Izvršni direktor EPCG Igor Noveljić kazao je u intervjuu “Vijestima” da su već sredinom novembra ispunili proizvodni plan za tekući period.

“Kada posmatramo ovaj rezultat treba imati u vidu dobru hidrološku situaciju. Sa druge strane EPCG je aktivna na međunarodnoj berzi (HUPEX) od početka 2014, tako da su pomenuti podaci uporedivi od tog perioda jer je berzanska trgovina električnom energijom glavni izvor prihoda kompanije. Dobri rezultati su, osim pogonske spremnosti, posljedica dobrog učinka zaposlenih u objektima, ali i naše Direkcije za upravljavljanje energijom”, naveo je Noveljić.

Da li je rastu poslovnih prihoda EPCG uticala viša ovogodišnja cijena energije u odnosu na prethodnu godinu?

“Trenutne cijene električne energije, koje su uvećane prošle godine, nijesu se odrazile na račune građana, jer smo sa druge strane uvećali popust sa 10 na 13 odsto. Kontinuirano povećanje stope naplate i stimulacija redovnih platiša uslovili su dobre efekte u poslovanju kompanije. Napominjemo da je skok cijena električne energije na berzi, i prošle i ove godine, bio znatno iznad šest odsto. Tako da je, na primjer, sada prosječna cijena na berzi 65,86 eura po MWh i u odnosu na sadašnju cijenu domaćinstava veća je 61 odsto, jer građanima je prodajna cijena 40,27 eura po MWh”.

Šta to onda znači iz ugla finansija za EPCG, tj. snabdjevača?

“Shodno zakonu, EPCG kao snabdjevač, u obavezi je da obezbijedi energiju i redovno snabdijeva sve kupce po “regulisanoj” cijeni koja je znatno manja od tržišne. Činjenica je da EPCG znatno bolje zarađuje od prekogranične prodaje energije na veliko nego od prodaje energije krajnjim kupcima u Crnoj Gori. To je i glavni razlog pozitivnog poslovanja kompanije.

Finansijski problem nastaje kada imate deficit energije i manju proizvodnju u određenim godinama kada je hidrološka situacija nepovoljna. To je, recimo, prošle godine, negativno uticalo na poslovanje EPCG koja svoju prozvedenu energiju ne može u potpunosti da valorizuje kao ostali proizvođači koji plasiraju svoju struju na međunarodnoj berzi”.

Možete li objasniti gdje su konkretno napravljene značajne uštede kod poslovnih rashoda EPCG imajući u vidu da su troškovi zarada, amortizacije i troškovi materijala zbirno ostali na približno istom prošlogodišnjem nivou?

“Dobrim rezultatima u ovoj poslovnoj godini, pored smanjenog uvoza i dobre trgovine, doprinijela je i optimizacija troškova, kao i pravovremene odluke menadžmenta. Na rezultat su uticale i uštede kroz efikansije vođenje javnih nabavki i to oko 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu. I troškovi dopreme uglja za TE “Pljevlja” smanjeni su oko dva miliona eura kao posljedica potpisanog petogodišnjeg ugovora sa RUP-om. U svakom slučaju cilj nam je da, iz godine u godinu, pokušamo da što ekonomičnije koristimo sredstva i efikasnije planiramo i kontrolišemo operativne troškove”.

Koliko je struje manje tokom devet mjeseci 2018. uvezeno u odnosu na uporedni period 2017. i koliko je to manje kompaniju u krajnjem koštalo? Možete li objasniti kako je bilo moguće da tokom ovog sušnog ljeta uvezete manje električne energije i za koliko?

“EPCG je već sredinom novembra ispunila proizvodni plan za ovu godinu. Kada se uporedi sa istim periodom lani, proizvodnja je veća 83 odsto. Uvoz električne energije u ovom periodu iznosio je 504,225 MWh, za šta je izdvojeno 23 miliona dok je prošle godine, za isti period, uvoz bio dupliran, odnosno, skoro milion MWh što je kompaniju koštalo, čak, 49 miliona eura.

Kada je riječ o izvozu, od januara do septembra 2017. godine 265,962 MWh je prodato za oko 15 miliona eura, dok je ove godine EPCG izvezla 721,936 MWh za 36 miliona eura. Dobri rezultati, u odnosu na prošlu godinu, su pored ostalog dobra hidrologija i stanje akumulacija, u prva dva kvartala, kao i dobre i pravovremene odluke menadžmenta u trgovini u trećem kvartalu koji nam nije išao naruku, s obzirom na nezabilježen sušni period”.

Novembar najsušniji od kada se sprovode mjerenja

Sa kakvim poslovnim rezultatom očekujete da će biti završena poslovna 2018?

“Ponovio bih, 20-tak dana novembra bili su najsušniji od kada se sprovode mjerenja, tako da su neprimjerene suše za ovaj period “topile” finnsijsku dobit iz prethodnog perioda. U ciju stabilnog snabdijevanja svih potrošača primorani smo na uvoz po tržišnim cijenama. Posljednje kiše su popunile akumulacije hidroelektrana, pa je smanjen uvoz energije i finansijski trošak. Ipak, svjesni smo tih činjenica i navikli smo na ovakve prilike tako da ćemo pravovremenim i odgovornim odlukama, i u ovom periodu, sačuvati finansijsku stabilnost. Očekujem da EPCG ovu godinu završi sa finansijskim rezultatiima boljim od onog za devet mjeseci”.

Bonus video: