Manjinski akcionari PKB: Švajcarski VP&K Holding nije većinski vlasnik

Iz Udruženja objašnjavaju da 1995 godine , kada je PKB iz društvenog pretvoren u akcionarsko društvo,nije transformisana i procijenjena polovina tadašnje imovine. To je prije dvije godine potvrdila i specijalizovana firma koju je odredio Privredni sud Crne Gore. Cjelokupna imovina tada je procijenjena na 101 milion eura
298 pregleda 0 komentar(a)
PKB, Foto: Slavica Kosić
PKB, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 14.12.2016. 16:45h

Švajcarski VP&K Holding je u zabludi da je novi većinski vlasnik TP „PKB Herceg Novi NOVI“ AD Zelenika, tvrde iz NVO Udruženje manjinskih akcionara .

Podsjećamo da je objavljeno da je švajcarska kompanija 21 oktobra na Montenegroberzi kupila 79 odsto akcija PKB-a za 1,13 miliona eura ili 1, 9697 eura po akciji.

Pred sjednicu Skupštine akcionara zakazanu za petak, Udruženje manjinskih akcionara koji imaju 20,9421 odsto , tražilo je sastanak sa zastupnikom švajcarske firme Vladimirom Begovićem.

“Sa novim vlasnikom želimo da dogovorimo da se utvrdi nova struktura vlasništva i shodno tome izabere novi Odbor direktora, gdje bi manjinski akcionari iz našeg Udruženja imali svog predstavnika, da se pokrenu sudski postupci, da se ukinu nezakonito uspostavljene hipoteke, da se PKB-u povrati nezakonito otuđena imovina i se utvrdi nova nominalna vrijednost akcija PKB-a”, navedeno je u izjavi predsjednika Udruženja Aleksandra Milovića dostavljenog novinarima.

On tvrdi da je pojedinačna cijena akcija preduzeća, u prosjeku dva eura, mnogo veća od one kojima je prometovano na Montenegroberzi od 2004. godine do danas.

Iz Udruženja objašnjavaju da 1995 godine , kada je PKB iz društvenog pretvoren u akcionarsko društvo,nije transformisana i procijenjena polovina tadašnje imovine. To je prije dvije godine potvrdila i specijalizovana firma koju je odredio Privredni sud Crne Gore. Cjelokupna imovina tada je procijenjena na 101 milion eura.

Nakon toga su u Udruženju manjinskih akcionara uradili anilizu i ustvrdili da je vrijednost netransformisane imovine oko 47,4 miliona eura. Tvrde da ova imovina pripada Državi CG – 60 odsto i manjinskim akcionarima -20 odsto. Zato osporavaju da je je 2004. godine privatno preduzeće “Pantomarket” iz Igala, Panta Vučurevića postalo većinski vlasnik hercegnovskog PKB-a, konstatujući da je njegov udio ispod 50 odsto.

"Sa tom se imovinom i do sada , a i danas pokušava i uspjeva nezakonito manipulisti", tvrde u Udruženju i navode da su o svemu obavijestili nadležne institucije i da “očekuju skoro procesuiranje podnijetih krivičnih prijava”.

"Panto Vučurević, vlasnik i jednini osnivač firme Pantomarket DOO Herceg Novi, zajedno sa ostalim članovima Odbora direktora TP „PKB Herceg Novi NOVI“ AD Zelenika i menadžmentom Društva donosio je nezakonite odluke o prodaji imovine, kao i o hipotekarnom opterećenju nekretnina, bez obzira da li je riječ o procijenjenoj ili neprocijenjenoj imovini, iako je to bilo u isključivoj nadležnosti Skupštine akcionara", tvrde u Udruženju navodeći da su na taj način oštećeni manjinski akcionari. Za nezakonite kredite stavilo pod hipoteku je stavljena imovina ”PKB-a” od oko 75 miliona eura što je dovelo do podizanja tužbe manjinskih akcionara.

Podsjećamo da je Privredni sud u Podgorici 30.aprila 2014. godine na zahtjev OTP Bank PLC iz Madjarske u PKBu otvorio stečajni postupak , zbog dugova po ugovorima o kreditima u iznosu od preko 4 miliona eura. Nakon što su povjerioci, prihvatili plan reorganizacije PKB je izašao iz stečaja u septembru 2015 godine.

Dva udruženja manjinskih akcionara PKB ea su prije dva mjeseca ustvrdili da Panto Vučurević bivši većinski vlasnik TP „PKB Herceg Novi NOVI“ AD Zelenika priprema se da ponovo, nezakonito preuzme kompaniju, “preko formalno trećeg lica koji je njegov rođak”. Spekuliše se da iza sadašnje kupovine akcija PKB stoji biznismen Branko Vučurević koji živi u Francuskoj. Milović kaže da ne znaju ko stoji iza švajcarske firme ali, objašnjava da ukoliko je riječ o investitoru koji želi da ulaže u PKB i poveća vrijednost akcija, manjinski akcionari vide svoj interes u raspodjeli dividende koju su do sada dobili samo jednom, kao i da u slučaju prodaje svojih akcija ostvare što veću cijenu po akciji.

Bonus video: