Bivši direktor Zetatransa: Dio uprave da odgovara za štetu

“Nakon što sam prijavio koruptivne radnje dobio sam u Zetatransu ponudu za niže radno mjesto, a nakon što sam to odbio ostao sam bez posla. Očekujem da se konačno postupi po mojoj krivičnoj prijavi jer sam učinio nespornim koruptivne radnje bivšeg i dijela sadašnjeg menadžmenta. Sve ovo što se sada dešava sa naknadno utvrđenim nestankom 900 hiljada litara goriva, samo je nastavak priče”
324 pregleda 0 komentar(a)
Stevo Milošević, Foto: Savo Prelević
Stevo Milošević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.12.2016. 20:10h

Bivši direktor Sektora za pravne i kadrovske poslove Zetatransa, Stevo Milošević očekuje da će slovenačka Intereuropa, koja gazduje najvećom crnogorskom špediterskom kompanijom, konačno pozvati na odgovornost dio bivšeg i sadašnjeg menadžmenta, zbog krađe goriva iz skladišta sredinom 2012.

On je kazao da na odgovornost treba pozvati bivšeg direktora Zetatransa Antona Turka, zamjenika direktora Dragana Rackovića, direktora podgoričke filijale Darka Globarevića, kao i predsjednika borda direktora Vada Keranovića, koji im je, kako tvrdi, davao podršku.

“Nakon što sam prijavio koruptivne radnje dobio sam u Zetatransu ponudu za niže radno mjesto, a nakon što sam to odbio ostao sam bez posla. Očekujem da se konačno postupi po mojoj krivičnoj prijavi jer sam učinio nespornim koruptivne radnje bivšeg i dijela sadašnjeg menadžmenta. Sve ovo što se sada dešava sa naknadno utvrđenim nestankom 900 hiljada litara goriva, samo je nastavak priče”, rekao je Milošević za “Vijesti”.

Krađa goriva iz skladišta Zetatransa obavljena je sofisticiranim metodom zavarivanja sondi u rezervoarima, koje su prilikom kontrole pokazivale lažno stanje da ima goriva.

Milošević je u septembru 2014. podnio krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu protiv Turka i Rackovića zato što su, kako je naveo, preduzeću Vuk & Petrol iz Kotora (koje je od 22. novembra ove godine u stečaju), omogućili da u dužem vremenskom periodu “neovlašćeno i nezakonito uzima robu (gorivo) ispod carinskog nadzora”.

Zetatrans je nakon smjene Turka krajem prošle godine, tek u septembru ove godine u bilansima konstatovao gubitak veći od milion eura po ovom osnovu. Potom je protiv NN lica podnio Osnovnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu jer je otkrivena nova krađa od oko 900 hiljada litara goriva, tako da će u krajnjem šteta za kompaniju, po svoj prilici, biti i veća.

“Umjesto da budem nagrađen, bio sam kolateralna šteta i ostao sam bez posla. Postupanje Osnovnog i Višeg suda koji su odbili tužbu protiv firme, a postupak je sada po reviziji kod Vrhovnog suda, pokazali su lošu praksu da investitori, posebno strani, mogu u ovoj državi nekažnjeno da rade što god hoće, šikaniraju i maltretiraju radnike koji se zalažu za zakonitost rada”, dodao je Milošević ističući da su dosadašnje presude bile “skandalozne”.

On se nada da će Vrhovni sud ući u suštinu problema i preinačiti dosadašnje presude.

“Nakon prijavljene krađe 1,5 miliona litara goriva sredinom 2012. godine, ponovna krađa samo je potvrdila moje pređašnje tvrdnje i krivičnu prijavu. U februaru 2013. obavijestio sam upravu Intereurope da je izvršni menadžment Zetatransa omogućio Vuk & Petrolu da nezakonito uzme 1,5 miliona litara goriva. To se ponovilo 31. decembra 2012. kada je falilo 101.300 litara”, naveo je Milošević.

KPMG ispituje događaje, pozvali Miloševića da im pomogne

Nezavisna revizorska kuća KPMG iz Beograda koju je angažovala slovenačka Intereuropa da istraži događaje u podgoričkom Zetatransu, kontaktirala je nedavno Miloševića da im pomogne u rasvjetljavanju ovog slučaja.

„Uvjeran sam da sam učinio nespornim ne samo sadašnje već i pređašnje tvrdnje navedene u krivičnoj prijavi koju sam podnio u septembru 2014. U prilog tome govori i podatak da je odbor direktora Zetatransa podnio ostavku svega 15-tak dana nakon što je KPMG , polovinom novembra, bio dužan da dostavi svoj izvještaj“, dodao je Milošević.

Nova uprava Zetatransa biraće se na vanrednoj skupštini akcionara koja je zakazana za 22. decembar.

Carinici nakon kontrole obavijestili nadležno tužilaštvo

Iz Uprave carina su “Vijestima” kazali da su, sprovodeći naknadnu kontrolu javnog carinskog skladišta Zetatransa, 2012. godine, utvrdili da je bez mjera carinskog nadzora uzeta roba - naftni derivati.

Shodno tome, Uprava carina je podnijela nalog za pokretanje prekršajnog postupka protiv Zetatransa po kom je preduzeće prekršajno kažnjeno. U postupku naknadne naplate, naplaćen je carinski dug.

“Tokom 2016. godine, komisija Carinske ispostave Terminal Podgorica je izvršila kontrolu carinskog skladišta Zetatransa i utvrdila da je bez mjera carinskog nadzora uzeta roba - naftni derivati. Uprava carina je preduzela mjere i radnje iz svoje nadležnosti i pri tom obavijestila nadležno tužilaštvo o čemu su pokrenute određene istražne radnje.

Takođe je pokrenut prekršajni postupak i postupak naknadne naplate carinskog duga na osnovu koga je isti naplaćen”, kazali su iz Uprave carina.

Bonus video: