Najveća zarada u Crnoj Gori 44 hiljade eura za mjesec

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u oktobru je, prema posljednjim podacima Monstata, iznosila 502 eura i bila je 0,2 odsto veća nego u septembru. Prosječna bruto zarada iznosila je 754 eura
54 pregleda 33 komentar(a)
Novac, pare, Foto: Shutterstock
Novac, pare, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.12.2016. 14:35h

Najveća zarada u novembru iznosila je 77.743 eura bruto ili 43.924 neto, a isplaćena je zaposlenom u sektoru pružanja konsultantskih usluga u oblasti informacionih tehnologija, saopšteno je “Vijestima” iz Poreske uprave (PU).

Prema podacima kojima raspolaže PU na dan 9. decembar ove godine, najveća bruto zarada obračunata za neki od poreskih perioda od januara do kraja novembra ove godine bila je 307,67 hiljada eura (neto iznos 173,83 hiljade€), a isplaćena je u djelatnosti razrade građevinskih projekata.

Podaci PU pokazuju da je tokom prošle godine najveća bruto zarada obračunata za neki od poreskih perioda bila 309,42 hiljade eura (neto 174,82 hiljade). Ta zarade je isplaćena u sektoru hotelijerstva (u kompaniji Bepler i Džejkobson).

“Treba naglasiti da su navedeni iznosi isplaćeni samo u jednom mjesecu, te se ne može zaključiti da se radi o redovnom mjesečnom primanju zaposlenih. Riječ je o otpremnini, bonusu ili nekom drugom obliku ličnog primanja, iako su isti unijeti u IOPPD obrazac pod šifrom 1-zarade, pa se kao takvi i vode u sistemu PU”, kazali su iz te državne institucije.

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u oktobru je, prema posljednjim podacima Monstata, iznosila 502 eura i bila je 0,2 odsto veća nego u septembru. Prosječna bruto zarada iznosila je 754 eura.

Prosječne zarade bez poreza i doprinosa u oktobru su porasle u odnosu na septembar u sektorima poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 6,1 odsto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 3,9 odsto, usluge smještaja i ishrane 3,2 odsto, finansijske i djelatnosti osiguranja dva odsto.

Rast je zabilježen i u sektorima građevinarstvo 1,7 odsto, snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrola procesa uklanjanja otpada i slične aktivnosti 1,5 odsto, ostale uslužne djelatnosti 1,4 odsto, snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 0,3 odsto, trgovina na malo i veliko 0,3 odsto, državna uprava i odbrana 0,2 odsto i obrazovanje 0,2 odsto.

Zarade su pale u oblasti poslovanja sa nekretninama 11,8 odsto, informisanje i komunikacije 3,6 odsto, prerađivačkoj industriji 2,3 odsto, vađenju ruda i kamena 1,5 odsto, stručnoj, naučnoj i tehničkoj djelatnosti 1,3 odsto, umjetnosti, zabavi i rekreaciji 0,7 odsto...

Bonus video: