Žugić: Privredi treba više kredita

CBCG u ovom trenutku nema nijedan zvaničan zahtjev, niti za osnivanje, niti za spajanje banaka
53 pregleda 0 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Luka Zeković
Radoje Žugić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.12.2016. 08:19h

Guverner Centralne banke Radoje Žugić očekuje da će banke naredne godine intenzivirati podršku privredi, koja, kako smatra, sada nije dovoljna.

On je kazao da su na kraju oktobra ove godine ukupni krediti odobreni privredi iznosili su 922 miliona eura.

“Iako su u prvih deset mjeseci ove godine u odnosu na isti period prethodne godine u porastu novoodbreni krediti privredi, 10,3 odsto, očekujem da će sljedeće godine biti prisutna intenzivnija podrška banaka privredi”, rekao je Žugić u intervjuu za portal Bankar.me.

Komentarišući kritike da je pogrešno zaduživanje države kod domaćih banaka, kao što je bio slučaj sa nedavnom emisijom obveznica, Žugić je kazao da je logično da banke dio slobodnih sredstava plasiraju u državne hartije od vrijednosti.

“Rizik koji postoji u uslovima kada se država zadužuje kod banaka je da ona 'isisa' likvidna sredstva iz bankarskog sistema i da onda nema raspoloživih sredstava za kreditiranje privrede. Međutim, taj rizik u ovom trenutku nije prisutan u Crnoj Gori, jer likvidna sredstva banaka iznose preko jedne milijarde eura. Stoga je logično da banke dio slobodnih sredstava plasiraju u državne HOV”, rekao je Žugić. On je rekao da CBCG u ovom trenutku nema nijedan zvaničan zahtjev za osnivanje novih banaka, ni za spajanje postojećih.

Bonus video: