U mreži za zaštitu potrošača 13 organizacija

Memorandum je potpisan u okviru projekta Unapređenje kapaciteta organizacija civilnog društva i sistema zaštite potrošača u Crnoj Gori - ZAŠTITI.ME
165 pregleda 1 komentar(a)
Memorandum o saradnji potrošača, Foto: PR Centar
Memorandum o saradnji potrošača, Foto: PR Centar
Ažurirano: 13.12.2016. 08:14h

Predstavnici 13 nevladinih organizacija potpisali su juče Memorandum o saradnji kojim je formirana Mreža za zaštitu prava potrošača, kako bi se građanima, čija su prava ugrožena u toj oblasti, pružali pravni savjeti i besplatna pravna pomoć.

Memorandum o saradnji potpisale su Centar za monitoring i istraživanje javnih politika (CeMI), Centar za zaštitu potrošača (CEZAP), Queer Montenegro, Mreža za afirmaciju evropskih integracionih procesa (MAEIP), Udruženje mladih sa hendikepom, Mladi Romi, Savez slijepih, Udruženje Roditelji, Obrazovna, kulturna, socijalna i informativna inicijativa (OKSI), Spona, Juventas, Crnogorski ženski lobi i Centar za podršku lokalnog i regionalnog razvoja.

Memorandum je potpisan u okviru projekta Unapređenje kapaciteta organizacija civilnog društva i sistema zaštite potrošača u Crnoj Gori - ZAŠTITI.ME, kojeg sprovodi CeMI u saradnji sa Centrom za zaštitu potrošača, Queer Montenegrom i MAEIP-om, a koji finansira EU.

Predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja, Zlatko Vujović, ocijenio je da potrošači u Crnoj Gori nijesu na adekvatan način zaštićeni, pojašnjavajući da su zbog toga predvidjeli aktivnosti koje bi trebalo da ojačaju civilno društvo koje se bavi ili bi trebalo da se bavi zaštitom prava potrošača.

“U drugoj fazi projekta, planirali smo da raspodijelimo 60 hiljada eura organizacijama koje će biti birane na bazi javnog konkursa. Konkurs, koji će biti raspisan, neće biti samo za članice Mreže, već će biti otvoren i za druge nevladine organizacije. Te aktivnosti će biti realizovane tokom naredne godine”, najavio je Vujović, saopšteno je iz PR Centra.

Advokatica Irena Korać, koja će u okviru projekta pružati besplatnu pravnu pomoć, kazala je da su potrošačka prava najčešće ugrožena ranjivim grupama stanovništva.

Bonus video: