MANS: Struja je skupa zbog odluka vlasti

Poslovi porodice Đukanović i prijatelja proglašeni javnim interesom zbog čega su dobili povlašćene cijene, smatra MANS
146 pregleda 12 komentar(a)
Struja, računi za struju, epcg, cijena struje, Foto: Luka Zeković
Struja, računi za struju, epcg, cijena struje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.12.2016. 21:00h

Nije iznenađujuće što je kod nas cijena struje veća nego u zemljama regiona. Mi godinama plaćamo paprenu cijenu struje monopolisti EPCG, znatno veću nego što je to opravdano. Plaćamo je zahvaljujući kontroverznim metodologijama regulatora koji otvoreno favorizuju energetske kompanije i na teret krajnjih potrošača im stvaraju profit, kazala je Koordinator Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Ines Mrdović.

Analiza “Vijesti” pokazala je da su stvarna cijena električne energije u Crnoj Gori za domaćinstva za 52 odsto skuplja nego u Srbiji, 21 odsto nego u Republici Srpskoj, 12,5 odsto nego u Federaciji BiH, a jedino je jeftinija nego u Hrvatskoj za 25 odsto. Od nove godine cijena bi trebala da bude niža za 4,7 odsto, ali će biti povećana ponovo već u februaru kada Vlada poveća naknadu za obnovljive izvore energije koju dobijaju vlasnici malih i vjetroelektrana.

Mrdović kaže i da energetske kompanije u Crnoj Gori gomilaju desetine miliona eura u privatnim bankama, prije svega Prvoj banci, umjesto da ga ulažu u razvoj energetske mreže i smanje tehničke gubitke, odnosno poboljšaju kvalitet snabdijevanja strujom.

“Osim stvaranja profita državnim kompanijama, sada preko računa za struju izdvajamo i za profit privatnih kompanija povezanih sa porodicom bivšeg premijera Đukanovića i vrha vlasti. Kada je krajem prošle godine u parlamentu bila rasprava o novom Zakonu o energetici, MANS je potencirao da je on na štetu javnog interesa, odnosno da je uvod za dodatne namete na teret osiromašenih potrošača, koji će iz svojih džepova plaćati povlašćenu cijenu za struju proizvedenu iz takozvanih obnovljivih izvora energije, prvenstveno malih hidroelektrana i vjetroelektrana”, navele je Mrdovićeva.

On je podsjetila da je MANS tada pripremio preko 80 amandmana koji su „pali u vodu“, jer nije bilo spremnosti tadašnje skupštinske većine da “donese odluku koja je u korist građana, već je ona donijeta u interesu domaćih tajkuna”.

“Proizvodnja struje iz obnovljivih izvora je proglašena javnim interesom, te predviđen čitav niz subvencija za privatne kompanije - povlašćena cijena, njen obavezan otkup od EPCG, finansijsko oslobađanje od balansne odgovornosti, otkup izgrađene energetske infrastrukture, a sve su to stvari koje se prelamaju preko naših računa za struju. Sa druge strane, korist države od koncesionih naknada koje su dužne da plaćaju te kompanije nije značajnija”, kazala je Mrdovićeva navodeći da je ovo samo uvod za dalji rast računa i direktna je posljedica loše Vladine politike u energetici.

Bonus video: