Pljevlja: Neće manje plate u Rudniku uglja

Iz Rudnika su juče saopštili da poslovna politika prati interese zaposlenih koji imaju redovna primanja iznad crnogorskog prosjeka, da se značajno ulaže u zaštitu na radu, kao i “svih onih segmentima koji su uvijek u korist, a nikako na štetu radnika”
195 pregleda 1 komentar(a)
Rdunik uglja pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Rdunik uglja pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 08.12.2016. 18:23h

Sindikalna organizacija Rudnik uglja Pljevlja, članica Unije slobodnih sindikata, juče je saopštila da ih zabrinjava smanjenje zarada, kršenje Kolektivnog ugovora i prava i sloboda radnika, i konstatan pritisak i ucjene zaposlenih.

“Izvršni direktor Rudnika uglja Slavoljub Popadić dao je obećanja da će doći do rasta zarada i da će druga radnička pitanja koja smo pokrenuli u proteklom period riješiti u korist radnika, međutim to obećanje nije ispunjeno. Umjesto da poslovodstvo prihvati odgovornost za sve propuste koji su se desili u proteklom periodu koje su potvrdili i nadležni sudski organi, oni i dalje nastavljaju sa osionim i bahatim ponašanjem”, saopšteno je iz Sindikata.

Oni su naveli da uslovi u kojima borave i rade radnici ne ispunjavaju bezbjednosne standarde propisane zakonom. Kažu da nisu dobili odgovore od Papadića na pitanja od 1. novembra o tome koliko košta angažovanje stranih izvođača u rudniku , jer sumnjaju da je riječ o većim iznosima. Navodeći i da je zbog lošeg načina nabavke rezervnih djelova van pogona 40% mehanizacije.

“Ističemo da naše članstvo ne podržava potpisane izmjene Granskog kolektivnog ugovora, kojim se ukida nadoknada za rad u drugoj smjeni u iznosu od 10% kao i ostala umanjenja prava radnika”, naveli su iz sindikata, koji očekuje da se problemi riješe dijalogom kako ne bi morali pokretati zakonske mehanizme za zaštitu prava.

Iz Rudnika su juče saopštili da poslovna politika prati interese zaposlenih koji imaju redovna primanja iznad crnogorskog prosjeka, da se značajno ulaže u zaštitu na radu, kao i “svih onih segmentima koji su uvijek u korist, a nikako na štetu radnika”.

“Kolege iz sindikata ovo najbolje znaju, kao i to da su na sva pomenuta pitanja u dopisu koji su uputili medijima, od poslovodstva i izvršnog direktora, u više navrata dobili odgovore“, navodi se u reagovanju Informativne službe Rudnika uglja.

Oni poručuju da im nije praksa da o predmetnim pitanjima svojih kolega razgovaraju putem medija.

„Iako iznenađeni ovakvim postupkom naših uvaženih kolega, poslovodstvo kompanije i izvršni direktor su, kao i dosada, na raspolaganju za saradnju po svim pitanjima. Potvrda tome je korektna dugogodišnja saradnja sa dva reprezentativna sindikata u RUP-u. Ukoliko kolege iz trećeg, novog sindikata, odluče da o predmetnim pitanjima iznova otvoreno razgovaramo, očekujemo njihov direktan poziv za sastanak“, saopšteno je iz uprave.

Bonus video: