Vukčević: Radnici bi od 77 plata dobili najviše 24

Marković je u svom izvještaju naveo da je račun Radoja Dakića u blokadi 5.774 dana, što je skoro 16 godina, kao i da dug po blokadi iznosi 7,2 miliona eura
0 komentar(a)
Radoje Dakić, Foto: Filip Roganović
Radoje Dakić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 08.12.2016. 19:40h

Zbog spornog broja listova nepokretnosti koje su u vlasništvu kompanije "Radoje Dakić" sudija Blažo Jovanić odobrio je juče, tokom ročišta po zahtjevu Poreske uprave za uvođenje stačaja u ovu kompaniju, predstavnicima povjerilaca da mogu sutra od 10 časova izvršiti uvid u spise koje je pripremio privremeni stečajni upravnik Mladen Marković. Predstavnici povjerilaca i kompanije će imati rok od tri dana, odnosno do srijede, da predaju pisano izjašnjenje o navodima u tim spisima, nakon čega će on donijeti odluku.

Marković je u svom izvještaju naveo da je račun Radoja Dakića u blokadi 5.774 dana, što je skoro 16 godina, kao i da dug po blokadi iznosi 7,2 miliona eura.

Tokom jučerašnjeg ročišta predstavnica Poreske uprave je ostala pri zahtjevu za uvođenje stečaja, dok su predstavnici kompanije i povjerilaca tražili da se zahtjev odbaci kao nepotpun i neuredan, kao i da dio dokumentacije koja je priložena nije pravno valjana i ne može biti dokaz u postupku.

Predstavnici kompanije i povjerilaca naveli du da Poreska uprava nije dokazala da ima neobezbjeđena potraživanja, da je ikada ranije pokušavala da naplati dug od kompanije, da nije jasno koliki je dug, kao i da je za dio duga nastupila zastara ali da nije poznato za koliki dio duga.

Poreska je navela da se dug za koji oni tvrde da iznosi 10,8 miliona eura odnosi na period od 15 godina i osam mjeseci, dok su predstavnici kompanije i povjerilaca saopštili da po zakonu naplata ove vrste obaveza prema Poreskoj upravi zastarjeva za tri ili u specifičnim situacijama za pet godina, dok apsolutna zastara nastupa za 10 godina. Predstavnici kompanije su naveli i da se dio podnijete dokumentacije odnosi na 2011. godinu, iako je u međuvremenu došlo do promjena.

Predstavnik grupe povjerilaca advokat Ljubomir Marković, doveo je u sumnju razlog zbog čega je Poreska uprava sada podnijela zahtjev za uvođenje stečaja. On je naveo da je, na osnovu potraživanja razlučnih i izlučnih povjerilaca od 54 miliona eura glavnice i činjenice da se sve nekretnine nalaze pod hipotekom, jasno da Poreska ne može da naplati svoj dug.

Prema do sada vođenim postupcima postoji 1.742 povjerioca, čiji potraživanja su sa kamatama oko 74 miliona eura. Prema tumačenjima predstavnika povjerilaca u slučaju uvođenja stečaja oni bi mogli naplatiti najviše do polovine ukupnog iznosa.

Predstavnik udruženja bivših radnika, sada povjerilaca, Milan Vukčević zatražio je da se zahtjev povuče ili da ga sud odbije kao nepotpun i neuredan. On je naveo da bi uvođenje stečaja značilo poništenje presude Osnovnog suda iz aprila 2006. kada su radnicima priznata potraživanja i do 77 zaostalih zarada. Podsjetio je da je tu presudu donio tadašnji sudija Osnovnog suda Blažo Jovanić, koji je sada stečajni sudija u ovom postupku.

Vukčević smatra da je pokretanje ovog zahtjeva Poreske uprave, Vlada ustvari uvela stečaj sama sebi jer je ona većinski vlasnik kompanije i da je to uradila iz nekog drugog interesa jer je jasno da ne može naplatiti svoje potraživanje.

On je naveo da su protiv stečaja, i da traže da se ispuni odluka Vlade i presuda o isplati njihovih potraživanja od prije deset godina.

Naveo je da stečaj ne odgovora bivšim radnicima, jer bi od 77 zaostalih zarada mogli naplatiti od šest do 24 zarade.

Završetak ročišta ispred Privrednog suda je čekalo oko stotinjak bivših radnika, kojima je Vukčević prenio šta se dešavalo u sudu i zakazao novi protest u srijedu ispred Vlade.

U bivšem gigantu mašinske industrije, kako je naveo Marković, sada radi 14 zaposlenih i 4 koja su angažovana po ugovoru. Naveo je i da firma ima prihode od izdavanja nekretnina, kao i da isplaćuje samo neto zarade.

Bonus video: