Popusti samo na polovinu računa koja pripada EPCG

Ostale kompanije kojima ima 51 odsto od računa za struju CGES, CEDIS i COTTE nisu željeli da učestvuju u popustu
157 pregleda 5 komentar(a)
Vladimir Bojičić, Rajko Šebek, Foto: Zoran Đurić
Vladimir Bojičić, Rajko Šebek, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.12.2016. 12:15h

Elektroprivreda će i od decembarskog računa nastaviti sa popustima za redovne platiše od pet i 10 odsto, ali se taj popustu ubuduće neće obračunavati na cijeli iznos računa već samo na onaj dio računa koji pripada toj kompaniji, najavljeno je iz EPCG na današnjoj konferenciji za medije.

Izvršni rukovodilac Funkcionalne cijeline Snabdijevanje u EPCG Vladimir Bojičić, kazao je da sada od ukupnog računa za struju njihovoj kompaniji pripadaju samo tri stavke aktivna energija u višoj i manjoj tarifi (jeftina i skupa struja) i naknada snadbjevaču od 1,19 eura, koja se ukida od januara.

"Od ukupnog iznosa osnovnog računa (bez PDV-a) EPCG dobija 49 odsto, Crnogorski operator distributivnog sistema (CEDIS) 43 odsto, Crnogorski elektroenergetski sistem (CGES) šest odsto i Operator tržišta COTEE i proizvođači obnovljivih izvora energije dva odsto. To znači da će se popust računati na 49 odsto računa", kazao je Bojičić.

On je naveo da su se obraćali ostalim kompanijama koje dobijaju novac sa računa da ubuduće ravnomjerno raspodijele teret za redovne platiše, ali da nisu dobili pozitivan odgovor zbog čega su prinuđeni da popust računaju samo na svoj dio računa.

"Od avgusta 2012. godine kada su uvedeni ovi popusti, oni su EPCG koštali 20 miliona eura. Ovaj iznos je predstavljao čisti trošak samo EPCG, jer se nije uračunavao u regulatorno dozvoljeni prihod pa nije prebacivan na potrošače niti se odbijao od iznosa koji sa računa dobijaju ostale kompanije", naveo je Bojičić.

Na pitanje kako nisu mogli da na učestvovanje u popustu ubijede CEDIS, kojem pripada 43 odsto računa i koji je zasebno preduzeće ali u stoodstotnom vlasništvu EPCG, Bojičić je naveo da ta kompanije ima svoju nezavisnost i da bi bilo kršenje zakona kada bi uticali na njihove odluke. On je naveo da CEDIS ima svoje prihode koje im određuje Regulatorna agencija za energetiku i koji su takođe smanjeni za narednu godinu.

Direktor za odnose sa javnošću Rajko Šebek kazao je da izgled računa sa svim stavkama izgleda komplikovano, ali da je takav zbog odluke Reagulatorne agencije da se svi posebni troškovi transparetno navedu.

"I ranije kada su na računu bile samo dvije stavke viša i niža tarifa, u cijenu su ulazili gubitci i drugi troškovi ali nisu bili navedeni na računu. I kod ostalih elektrosnadbjevača u reginu, Evropi ili Americi sve te stavke utiču na konačnu cijenu, a negdje se navode a negdje ne", kazao je Šebek.

Bonus video: