Počela proizvodnja u nikšićkom "Metalcu": Uposleno 40, do Nove godine stiže još 30-ak radnika

Za sada je manji broj radnika dobio rješenje na neodređeno dok ostali imaju rješenja na određeno, a većina zaposlenih su bivši radnici "Metalca"
660 pregleda 1 komentar(a)
Metalac Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Metalac Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.12.2016. 13:34h

U nikšićkoj fabrici "Metalac", koju je češka kompanija "Termohem" kupila u julu ove godine, počela je proizvodnja i trenutno je uposleno 40 radnika.

Prema riječima izvršnog direktora Živorada Krsmanovića do kraja godine zaposliće još 30-ak radnika.

Za sada je manji broj radnika dobio rješenje na neodređeno dok ostali imaju rješenja na određeno, a većina zaposlenih su bivši radnici "Metalca".

Proizvodnja je organizovana u jednoj smjeni, dok će sa porastom posla i broja radnika biti organizovan rad u dvije smjene. Postrojenja Metalca nijesu bila u funkciji više od godinu dana.

"Do sada smo uložili oko 300 hiljada eura i do Nove godine biće uloženo još 100 hiljada. Broj zaposlenih sukcesivno raste, što zavisi od samih potreba i do Nove godine očekujemo da će taj broj iznositi oko 70. U početku su radnici radili na oporavku fabrike, dok su sada angažovani u proizvodnji", kazao je Krsmanović.

Prema njegovim riječima u proces proizvodnje je uključeno oko 70 odsto postrojenja, dok je oko 90 odsto mašina u ispravnom stanju.

"Od matične firme imamo ugovor vrijedan 700 hiljada eura za predfabrikaciju elektrofiltera u Ugljeviku. Rok je šest mjeseci i pred kraj oktobra je stigla dokumentacija i prvi materijal i startovali smo sa punom parom", kazao je Krsmanović.

Prema njegovim riječima namjera im je da vrate stare partnere, a pored starih/novih kupaca potrebno je vratiti i sertifikate i standarde koje je "Metalac" nekada imao.

"Ne ide brzo, ali se na svakom koraku vidi pomak. Kompanija koja je kupila "Metalac" to je uradila ne zbog jednog posla već zbog toga što imamo TE Pljevlja, koja je u perspektivi, energetske objekte koji su okolo, tako da imamo pravo prečeg izvođača za sve te objekte i mislim da ova ustanova, što se tiče budućnosti, ne bi trebalo da ima neki problem", smatra izvršni direktor.

Novi vlasnik je, kako je kazao Krsmanović, u cjelosti izmirio obaveze prema državi, dok je za oko 120 bivših radnika na ime potraživanja, koja se odnose na zaostalih 18 plata do sada uplatio preko 600 hiljada eura, a sredinom decembra biće islaćena zadnja rata.

"Termohem" je jedna od 10 kompanija koje posluju u okviru "ZK Termohem grupe" i koje se nalaze u osam država, uključujući i Crnu Goru, sa namjerom da tržište prošire i na BiH.

"Nadamo se da će sve biti u redu. Proizvodnja je već počela, posla ima i vjerujemo da je "Metalac" konačno stao na svoje noge”, kazao je Zoran Marić, koji je sedam godina radio u "Metalcu" i nakon tri godine pauze, ponovo se vratio starom poslu i staroj firmi.

"Termohem" je dvije trećine imovine "Metalca", koji je u stečaju od kraja 2014.godine, kupio za 330 hiljada eura. "ZK Termohem" se bavi mašinskom montažom uglavnom enrgetskih objekata novijeg tipa.

Bonus video: