U Rogamima otvorena fabrika za preradu voća i povrća: Čips od jabuke prvi proizvod

“Sušena jabuka je veoma lagan proizvod. Odlična je i zdrava zamjena za slane grickalice i čipsove pržene u ulju”
913 pregleda 29 komentar(a)
Čips, jabuka, čips od jabuke, Foto: Boris Pejović
Čips, jabuka, čips od jabuke, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.12.2016. 07:47h

U Rogamima kod Podgorice počela je da radi mala porodična fabrika za preradu voća i povrća "Natural Fruit". U prodaji se za sada nalazi jedan njihov proizvod, čips od jabuke, a, kako su najavili, uskoro će biti i drugih.

Preduzeće ima direktora i dvoje zaposlenih, ali će broj radnika povećavati kako se bude širila proizvodnja.

Vlasnica firme Jovana Ćetković za “Vijesti” kaže da su se na pokretanje ovog biznisa odlučili jer u Crnoj Gori ima vrlo malo domaćih prehrambrenih proizvoda.

Podršku su dobili od Investicionog razvojnog fonda (IRF) i Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća koji su prihvatili njihov projekat i odobrili im kredit pod povoljnim uslovima.

“Prvi proizvod čips od jabuke dobija se samo sušenjem tanko izrezanih kriški jabuke, bez ikakavih dodataka tako da je potpuno prirodan proizvod. Koristimo samo zdrave plodove jabuke, vrsta jona gold i zlatni delišes, sa udjelom prirodnog šećera do 15 odsto. Odlična je i zdrava zamjena za slane grickalice i čipsove pržene u ulju. Sličan proizvod je u Hrvatskoj prošle godine bio najpopularnija i najprodavanija zdrava grickalica”, rekla je Ćetković.

Ovaj proizvod sada se može naći u marketima Plana, Vivija i Bonela, a uskoro će se pojaviti i na rafovima Ideje i Arome, kao i drugih marketa.

“Sušena jabuka je veoma lagan proizvod tako da u kesicu od 25 grama, staje oko 250 grama svježe jabuke. Odlična je kao užina za djecu i odrasle jer sadrži sve ono što i jabuka, osim vode. Zadovoljni smo prodajom u ovih prvih nekoliko dana”, kazala je Ćetković.

Ona je navela da su jabuke za sada iz uvoza, ali planiraju da ih ubuduće otkupljuju od domaćih proizvođača, kao i drugo voće i povrće koje budu prerađivali, ukoliko bi cijene i kvalitet bili konkurentni.

“Novi proizvod biće sušeni rezani luk koji bi se koristio u kulinarstvu ili kao dodatak jelima. Sada eksperimentišemo sa sušenjem banana, ali i drugih vrsta voća i povrća”, kazala je Ćetković.

Problema sada imaju samo zbog čestih nestašica električne energije u Rogamima koje traju i po nekoliko sati i prekidaju im proizvodnju.

“Zbog toga već razmišljamo o kupovini agregata, što će nam biti neplanirani trošak”, rekla je Ćetković.

Bonus video: