Namještate Luku Global Portsu

Nema potrebe naglasiti kako se takav čin može odraziti na međunarodni ugled potencijalnog pobjednika. Zabrinuti smo za dokere koji su uključeni, uključujući i Sindikat Luke Bar”, kazali su iz IDC-a
50 pregleda 1 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Luka Bar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.12.2016. 20:15h

Međunarodni savjet dokera (IDC) uputio je pismo predsjedniku Tenderske komisije Branku Vujoviću i generalnom direktoru Direktorata za pomorski saobraćaj Vladanu Radonjiću i poručio da su izmjene tendera za Luku Bar u cilju prilagođavanja jednom ponuđaču nedopustive, nepoštene i predstavljaju udarac za transparentnost cijelog procesa privatizacije.

Iz IDC-a su podsjetili da je Tenderska komisija izmijenila tender, raspisan odmah nakon izbora, odnosno 19. oktobra, tako što je smanjila jedan od pet kriterijuma koje ponuđači moraju ispuniti. Ponuđač sada mora da dokaže da je, u posljednjoj poslovnoj godini, ostvario ukupan promet robe u lukama od najmanje 3,5 miliona tona, dok je prvobitno bilo predviđeno da obim tereta iznosi pet miliona tona.

“Vjerujemo da ova izmjena služi da bi se uklopio Global Ports”, navodi se u pismu. Turski Global ports vlasnik je barskog preduzeća Port of Adria (nekadašnjeg Kontejnerskog terminala i generalnih tereta).

U IDC-u, čiji je član Sindikat Luke, smatraju da je svaka transakcija po cijeni nižoj od nominalne “čin korupcije državnih službenika koji sprovode privatizacije”.

“Nema potrebe naglasiti kako se takav čin može odraziti na međunarodni ugled potencijalnog pobjednika. Zabrinuti smo za dokere koji su uključeni, uključujući i Sindikat Luke Bar”, kazali su iz IDC-a.

Dodaju da IDC razumije određene sudske postupke pokrenute zbog kolektivnih ugovora, a taj trend prijeti da će se nastaviti u novom privatizovanom lučkom sistemu.

“U nastojanju da se zaštite svi lučki radnici u Luci Bar, IDC je spreman da preduzme korake kako bi se osiguralo održavanje najboljih praksi kroz ovu tranziciju”, rekli su iz IDC-a.

IDC traži da se uključi Sindikat Luke Bar u proces privatizacije i nudi pomoć u stvaranju održive lučke politike.

To međunarodno udruženje poziva Vladu Crne Gore da bude oprezna u svojim naporima da privatizuje Luke Bar.

IDC su formirale 92 organizacija iz 41 zemlje, s više od 100.000 članova. Njihova misija je poštovanje standarda rada koje će poboljšati ekonomsku i društvenu dobrobit lučkih radnika širom svijeta.

Iz Tenderske komisije juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa navodima IDC-a.

Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu 30 odsto akcija Luke Bar produžen je do 21. decembra. Ponude su se prethodno mogle dostavljati do 1. decembra.

Tendersku dokumentaciju su u predviđenom roku otkupile poljska firma OT Logistics, Abu Dabi Ports, Silos Granari della Sicilia, kao i Global Ports holdings.

Bonus video: