"Zaposleni u Novom duvanskom nemaju podršku Vujovića koju su očekivali"

"Predstavnici radnika su iznijeli stav da ne može biti razumijevanja za investitora, ako je imao priliku da sve blagovremeno analizira i da u sve ima uvid u tenderskom procesu”, navodi se u saopštenju
8 komentar(a)
Novi Duvanski kombinat, Foto: Vijesti online
Novi Duvanski kombinat, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 02.12.2016. 21:29h

Angažovani radnici Novog duvanskog kombinata (NDKP) insistiraju na poštovanju potpisanih ugovora o investiranju i upravljanju, saopštili su zaposleni nakon sastanka sa predsjednikom Tenderske komisije za prodaju tog preduzeća, Brankom Vujovićem, od kojeg, kako su kazali, nijesu dobili očekivanu podršku.

Predstavnici radno angažovanih bivših radnika DKP-a sastali su se danas sa Vujovićem, jer je investitor već podijelio 11 otkaza, pri čemu se očekuje da u narednih desetak dana otkaze dobiju i ostali angaživani radnici za koje je investitor imao obavezu da ih uposli.

Na sastanku je, kako su kazali predstavnici radnika, nedvosmisleno iskazana podrška investiciji u duvansku industriju Crne Gore, kao i da je utisak predstavnika radnika da investitor ima bezrezervnu podršku države u liku Vujovića, za što radnici imaju puno razumijevanje.

“Nedvosmislen je utisak predstavnika radnika da zaposleni NDKP-a nemaju podršku Vujovića koju su očekivali. Predstavnici radnika su iznijeli stav da ne može biti razumijevanja za investitora, ako je imao priliku da sve blagovremeno analizira i da u sve ima uvid u tenderskom procesu”, navodi se u saopštenju.

Vujović je ranije kazao da je arapski investitor obavijestio Savjet za privatizaciju da zbog 'više sile' mora obustaviti proizvodnju i radnike poslati na biro rada.

Predstavnici radnika smatraju da je formulacija o 'višoj sili' neodrživa i da njima nije poznata nikakva elementarna i nepredvidiva prirodna katastrofa ili, ne daj Bože - rat. Na nju se predstavnik investitora poziva u zahtjevu prema Savjetu za privatizaciju.

Radnici i nihovi predstavnici su insistirali, kako se dodaje, samo na poštovanju potpisanih ugovora koji su svojevoljno potpisali predstavnici Vlade, Glavnog grada i investitora, kao i kompanije BMJ Industries.

Nakon sastanka sa Vujovićem radnici su održali zbog na kojem su zaključili da angažovani radnici NDKP-a insistiraju na poštovanju potpisanih ugovora o investiranju i upravljanju i da mimo toga nemaju nikakvih novih zahtjeva.

“Radnici NDKP-a podsjećaju da investitor umjesto obaveze zapošljavanja 80 bivših radnika DKP-a, ima obavezu da zaposli 66 ljudi. To je samo jedna u nizu obaveza koje investitor nije ispunio. Ipak je investitor mimo toga našao za potrebno da dodatno, 'sa strane' dovede i zaposli preko svojih 20 radnika koji nije planirao da otpusti”, navodi se u saopštenju.

Radnici smatraju da niko nikada nije branio investitoru da obavi uvid u mašinski park NDKP-a niti dovede stručni kadar sa strane koji će mu omogućiti da realizuje stavke iz ugovora na koje se obavezao, a tiču se održanja kontinuiteta proizvodnog procesa.

“Radnici niti jednom svojom aktivnošću nijesu ugrozili proces investiranja te da su pokazali masimalnu tolerantnost u čitavom dosadašnjem procesu pa su odlučni da to ne čine ni ubuduće bez obzira na opravdani revolt koji je prisutan zbog nepoštovanja obaveza iz potpisanih ugovora”, dodaje se u saopštenju.

Radnici su takođe rekli da neće napuštati radna mjesta, kao i da će profesionalno obavljati sve zadatke kao i do sada. Radnici će u narednim periodu nastojati da sa resornim ministrom i predstavnicima Vlade naiđu na razumijevanje na koje nijesu naišli na današnjem razgovoru kod Vujovića koji je jedan od potpisnika ugovora koji nije spreman da zaštiti dok radnici insistiraju na njegovom poštovanju, duboko ubijeđeni da su svi argumenti na njihovoj strani.

Bonus video: