Struja od naredne godine možda skuplja do tri odsto

Odbor RAE raspravlja o zahtjevima energetskih kompanija
157 pregleda 3 komentar(a)
Miroslav Vukčević, Foto: Savo Prelević
Miroslav Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.12.2016. 06:53h

Struja bi od naredne godine mogla da poskupi do tri odsto, kazali su iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

Predsjednik Odbora RAE Miroslav Vukčević rekao je da se o tome raspravlja sa predstavnicima energetskih kompanija na sjednici Odbora RAE koja je počela juče, a trebalo bi danas da bude zaključena.

"Ono što možemo da pretpostavimo da ne može doći do prevelikih odstupanja od sadašnje cijene, maksimalno povećanje može biti do tri odsto, a možda ni to neće biti”, rekao je Vukčević za Radio Crne Gore.

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i Crnogorski operater tržišta električne energije (COTEE), dostavili su početkom septembra RAE zahtjeve za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za period od 2017. do 2019. godine.

Nakon što tim kompanijama RAE utvrdi dozvoljeni prihod, Elektroprivreda će pripremiti nove cijene električne energije, koje će važiti od 1. januara naredne godine.

Iz EPCG su “Vijestima” ranije kazali da će u skladu sa zakonom i metodologijama dobiti od RAE finalni regulatorno dozvoljeni prihod svih energetskih subjekata.

“Nakon toga će, u skladu sa obavezama, naš tim pripremiti tabele sa tarifama koje će odobriti regulator sa važenjem od januara 2017. godine”, objasnili su iz EPCG.

Zakonom o energetici propisano je da snabdijevač nakon 1. januara 2017. godine, može mijenjati cijene u skladu sa promjenama na tržištu i uz ograničenje.

Tako se za krajnje kupce ne mogu povećavati iznad ponderisane cijene električne energije ostvarene u prethodnoj godini i fjučersa za narednu godinu na referentnoj energetskoj berzi, a najviše do sedam odsto u 2017. i šest odsto u 2018. i 2019. godini.

Za referentnu berzu određena je energetska berza u Budimpešti, Hungarian Power Exchange (HUPX).

Bonus video: