Cijene struje do 16. decembra

Elektroprivreda će nove cijene struje pripremiti nakon što od RAE dobije finalni odobreni regulatorno-dozvoljeni prihod
3 komentar(a)
Velika Britanija struja, Foto: Reuters
Velika Britanija struja, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2016. 07:13h

Odbor Regulatorne agencije za energetiku (RAE) danas će na sjednici odlučivati o zahtjevima energetskih kompanija za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda.

Na osnovu tih zahtjeva će se formirati nove cijene struje koje će važiti od 1. januara. Iz RAE je ranije najavljen “blagi rast cijena”.

U saopštenju objavljenom na sajtu RAE, navedeno je da cijene koje će snabdjevači primjenjivati treba da budu objavljene najkasnije 16. decembra.

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i Crnogorski operater tržišta električne energije (COTEE), početkom septembra su, u skladu sa zakonom, dostavili zahtjeve za utvrđivanje prihoda, cijena i naknade.

Odluke o regulatorno dozvoljenom prihodu i cijenama RAE, pored subjekata na koje se odnose, dostavlja i licenciranim snabdjevačima, koji su dužni da formiraju cijene za domaćinstva i druge krajnje kupce. Iz Elektroprivrede su ranije kazali da će nove cijene struje pripremiti nakon što od RAE dobiju finalni odobreni regulatorno-dozvoljeni prihod svih energetskih kompanija.

Zakonom o energetici propisano je da snabdjevač može mijenjati cijene u skladu sa promjenama na tržištu. Cijene se mogu mijenjati uz ograničenje. Tako se za krajnje kupce ne mogu povećavati iznad ponderisane cijene električne energije ostvarene u prethodnoj godini i fjučersa za narednu godinu na referentnoj energetskoj berzi, a najviše do sedam odsto u 2017. i šest odsto u 2018. i 2019. godini.

Za referentnu berzu određena je energetska berza u Budimpešti, Hungarian Power Exchange (HUPX).

Bonus video: