Novo odlaganje o isplati akcionara

Agonija 160 nesaglasnih akcionara koji čekaju na isplatu svog vlasničkog uloga tako će, po svoj prilici, ući u drugu godinu
181 pregleda 0 komentar(a)
Eurofond, Foto: Luka Zeković
Eurofond, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.11.2016. 16:18h

Advokat Zatvorenog investicionog fonda (ZIF) Eurofond Milan Vujošević priložio je Privrednom sudu prigovor na nalaz vještaka ekonomsko-finansijske struke Hamida Šabovića zbog čega je rasprava u sporu nesaglasnih akcionara protiv tog fonda juče ponovo odložena za 28. decembar.

Agonija 160 nesaglasnih akcionara koji čekaju na isplatu svog vlasničkog uloga tako će, po svoj prilici, ući u drugu godinu.

Sudija Privrednog suda Faruk Mušović prethodno je uvažio zahtjev tuženih ZIF Eurofonda i DZU Euroinvesta i odredio vještaka finansijske struke da utvrdi prosječnu tromjesečnu neto vrijednost akcije ZIF Eurofonda prema kojoj su trebalo da budu isplaćeni nesaglasni akcionari početkom ove godine.

Nesaglasni vlasnici akcija ZIF Eurofond, njih ukupno 161, koji kontrolišu oko 14 odsto fonda, tražili su još u decembru 2014, da im za izlazak iz vlasništva bude isplaćeno ukupno oko 5,8 miliona eura. Prema dostupnim podacima samo sa jednim i to pojedinačno najvećim malim akcionarom DZU Euroinvest je postigao vansudsko poravnanje, dok je ostalima podijeljeno ukupno 850.000 eura ili svega oko 13 odsto potraživanja.

Advokat Vanja Mugoša nije imo prigovor na nalaz vještaka, ali je napomenuo da nije bilo potrebe da vještak pravi nalaz u više varijanti jer je Zakon o investicionim fondovima veoma precizan kako se dolazi do prosječne cijene neto vrijednosti akcije fonda.

Skupština akcionara ZIF Eurofonda na kojoj su nesaglasni akcionari glasali protiv predloženog plana daljeg razvoja ovog fonda, nakon čega su podnijeli zahtjev za isplatu vlasničkog uloga, održana je 16. decembra 2014. godine.

Veći broj nesaglasnih akcionara kojima nije isplaćen vlasnički ulog tužili su Privrednom sudu ZIF Eurofond i DZU Euroinvest.

U skladu sa važećim odredbama Zakona o investicionim fondovima otkupna cijena akcija ZIF Eurofonda iznosi oko 0,14 eura, a tu cijenu Eurofond sad ne prihvata, uprkos činjenici da je tu cijenu utvrdio DZU Euroinvest, koje njim upravlja, na osnovu mjesečnih izvještaja koje je su zvanično dostavljali Komisiji za hartije od vrijednosti.

Apelacioni sud nedavno je utvrdio da inicijativa Eurofonda podnijeta Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti dijela Zakona o investicionim fondovima ne predstavlja prethodno pitanje za donošenje odluke o isplati nesaglasnih akcionara.

Eurofond ima više od 15.000 akcionara, a fondom već 15 godina gazduju ljudi iz Crne Gore i BiH povezani sa biznismenomVeselinom Barovićem.

Bonus video: