Mali akcionari DKP-a pisali Stankoviću: Gdje je optužnica za Duvanski

Mali akcionari DKP-a vjeruju da nakon istinito prikazanog činjeničnog stanja i relevantnih materijalnih dokaza "neće više biti opstrukcije od strane postupajuće tužiteljice Stojanke Radović"
0 komentar(a)
Žarko Knežević, Foto: Luka Zeković
Žarko Knežević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.11.2016. 07:37h

Direktor Udruženja manjinskih akcionara DKP-a Žarko Knežević upozorio je vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivicu Stankovića da su “probijeni svi razumni rokovi za podizanje optužnog akta protiv lica koja su organizovanim kriminalom opljačkala DKP” i male akcionare.

"Vi ste prvi koji ste ukazali na ta nepočinstva, pa štaviše i odredili kvalifikaciju konkretnih krivičnih djela kao zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju. Istragom su obuhvaćeni: stečajni upravnik, stečajni sudija, preduzeće Zetagranja i njen izvršni direktor. Međutim, istragom nijesu obuhvaćeni izazivači, odnosno, saučesnici lažnog stečaja, iako se na osnovu nepobitnih činjenica i materijalnih dokaza može sa sigurnošću utvrditi njihova krivično-pravna odgovornost", naveo je Knežević u pismu Stankoviću.

Razloge za takvo postupanje nadležnog tužilaštva, mali akcionari DKP-a vide u tome što su u pitanju osobe koje su tada bile na visokim državnim položajima.

"Izostavljanjem tih lica sa liste osumnjičenih očigledno se pravi selekcija i dezavuiše ustavna norma po kojoj su svi ljudi jednaki pred zakonom, bez obzira na bilo kakvu posebnost (položaj) ili lično svojstvo", dodao je Knežević.

Mali akcionari DKP-a vjeruju da nakon istinito prikazanog činjeničnog stanja i relevantnih materijalnih dokaza “neće više biti opstrukcije od strane postupajuće tužiteljice Stojanke Radović”.

"U protivnom, to više ne bi bila opstrukcija već zloupotreba položaja. Istina, mi smo navikli na sve moguće opstrukcije od strane raznih organa i institucija, pa se nijesmo pokolebali, ali se i one postepeno smanjuju i gube bitku sa zakonom, kada se pravilno primijeni", istakao je Knežević.

On je obavijestio Stankovića da je u njihovu korist Apelacioni sud, postupajući po žalbama Udruženja, dva puta ukinuo “nedostojne presude Privrednog suda, a Vrhovni sud uvažava razloge revizije i ukida rješenje Apelacionog suda po pitanju zakonitosti osnivanja tzv. Novog duvanskog kombinata”.

"Indikativno je zbog čega nadležno tužilaštvo i zaštitnik imovinsko-pravnih interesa ne uzimaju učešća u parnici koju su pokrenuli manjinski akcionari za utvrđivanje ništavosti kupoprodajnog ugovora, zaključenog između DKP-a, kao prodavca i Zetagradnje kao kupca. Ovo tim prije što je navedenim ugovorom pričinjena višemilionska šteta ne samo manjinskim akcionarima, već i samoj državi", naveo je Knežević, tražeći od Stankovića da ih informiše o svom stavu i preduzetim mjerama.

Bonus video: