Krive "naknade za majke" za rebalans, a službenicima plate veće za 52 miliona

Bruto zarade svih zaposlenih u javnom sektoru iznosile su u 2015. godini 382 miliona eura, a sada 434 miliona eura
0 komentar(a)
Duško Marković, Skupštna CG, Foto: Biro Vlade Crne Gore
Duško Marković, Skupštna CG, Foto: Biro Vlade Crne Gore
Ažurirano: 28.11.2016. 16:40h

U polučasovnoj skupštinskoj raspravi, tokom koje je usvojen rebalans budžeta za 2016, kao ključni krivac za neophodnost izmjena budžeta navodila se tzv. „naknada za majke“, međutim, kako navode iz nevladine organizacije Institut alternativa, rasle su i druge stavke a naročito rast zarada državnim službenicima za 52 miliona u odnosu na 2015. godinu.

Bruto zarade svih zaposlenih u javnom sektoru iznosile su u 2015. godini 382 miliona eura, a sada su rebalansom povećane na 434 miliona.

Oni su podsjetili da su predstavnici Ministarstva finansija, za vrijeme ministra Radoja Žugića, i DPS-a tada optuživali poslanike opozicije, SDP-a i BS-a da su usvojili izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, uvođenjem naknada za majke, sa pogrešnom procjenom fiskalnog uticaja i da je to dovelo do manjka u budžetu.

“Mogao se steći utisak da se rebalans predlaže samo kako bi se povećala socijalna davanja, odnosno transferi za socijalnu zaštitu. Međutim, upoređivanjem plana i rebalansa, otkrivamo da su se povećale i sve ostale kategorije izdataka. Tako su se tekući izdaci povećali za više od 31 milion, transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru za 25 miliona, tekuća budžetska rezerva za više od četiri miliona”, naveli su iz Alternative.

Povod za rebalans bila je i izmjena Zakon o zaradama u javnom sektoru, koji su usvojili poslanici DPS-a, Pozitivne i manjina, za koju se ispostavilo da je takođe imala potpuno pogrešnu procjenu fiskalnog uticaja i da je poremetila ravnotežu državnog budžeta.

“Zbog Zakona o zaradama u javnom sektoru, bruto zarade su za ovu godinu početnom verzijom budžeta planirane za skoro 34 miliona više u odnosu na 2015. godinu. Rebalansom, bruto zarade su uvećane za dodatnih 19 miliona eura. Najave tadašnjeg ministra finansija su bile da će uticaj na budžet biti oko 13 miliona eura. Pri tom, niko nije ni pokušao da predvidi uticaj zakona na budžete drugih djelova javnog sektora, lokalne samouprave, regulatorne agencije, preduzeća i javne ustanove”, naveli su iz Alternative

Oni na osnovu toga zaključuju da sposobnost fiskalne procjene uticaja propisa nije na zavidnom nivou ni u Vladi, i to posebno u Ministarstvu finansija.

Iz ove NVO su podsjetili da su Ministarstvu finansija još prije dvije godine podnijeli inicijativu o dostavljanju podataka o budžetu u elektronskoj formi poslanicima i javnosti, što bi omogućilo građanima da sami zaključe što se dešava sa budžetom, mimo zvaničnih objašnjenja.

Bonus video: