Miličković: Nakon raspada Đukanovićeve privatne države vladavina prava ulazi na velika vrata

On je ubijeđen da će “na sljedećem ročištu biti izvedene još jedanput neoborive i činjenice potkrijepljene dokazima da je A2A, njegov broker uz ključni doprinos Vujice Lazovića tj. Saveta za privatizaciju, KHOV-a i CDA opljačkao male akcionare EPCG drugi put u visini milion eura
8 komentar(a)
Vasilije Miličković, Foto: Boris Pejović
Vasilije Miličković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.11.2016. 10:45h

U Osnovnom sudu prošle sedmice je, nakon velike pauze, kod novog sudije Arsenija Gatolina nastavljena parnica nekoliko akcionara EPCG, na čelu sa predsjednikom Udruženja Vasilijem Miličkovićem protiv Komisije za hartije od vrijednost, Centralne depozitarne agencije i Savjeta za privatizaciju zbog načina na koji su akcije malih vlasnika EPCG otkljupljene 2009. godine od italijanske kompanije A2A.

Sudija Gatolin naložio je tužilačkoj strani da u roku od 15 dana detaljno preciziraju da li traže naknadu štete zbog neosnovanog obogaćenja ili dugovanje zbog manje isplaćene kupoprodajne cijene.

“Nakon raspada privatne države Mila Đukanovića, vladavina prava ulazi na velika vrata u Crnu Goru, pa i u sudske prostorije. Kod postupajućeg sudije Gatolina u sudnici se prosto osjećala divna atmosfera. Osjećao sam da više niko u Crnoj Gori neće biti iznad zakona, da više nema sudija koji će suditi u strahu ili od svog predsjednika suda, ili od gospodara”, izjavio je Miličković.

On je ubijeđen da će “na sljedećem ročištu biti izvedene još jedanput neoborive i činjenice potkrijepljene dokazima da je A2A, njegov broker uz ključni doprinos Vujice Lazovića tj. Saveta za privatizaciju, KHOV-a i CDA opljačkao male akcionare EPCG drugi put u visini milion eura”.

“CDA je na bazi lažne potvrde koju je izdala Prva banka,dakle, bez uvida u finansijski tok izvšila saldiranje sa malih akcionara na A2A”, kazao je Miličković navodeći da jedan od uključenih Vujica Lazović sada gubi ministarski imunitet i da će tražiti da bude doveden da svjedoči.

Naredno ročište zakazano je za 31. januar, kada će biti saslušan vještak finansijske struke Miloš Miketić.

Mogu li tužiti Savjet za privatizaciju?

Advokatica Savjeta za privatizaciju Nina Radović, prema sudskom zapisniku u koji su “Vijesti” imale uvid smatra da sud mora da odluči o tome da li Savjet ima svojstvo tuženog u ovoj pravnoj stvari, a kako je to naloženo od strane Višeg suda ukidnim rješenjem.

Ona je istakla da je to samo savjetodavno tijelo pri vladi, da ono nije registrovano u CRPS.

Bonus video: