Šteta za 900 radnika "Dakića", korist za građevinare

"Stečaj odgovara samo onima koji žele zemljište po niskoj cijeni. Ostali će izgubiti", smatra Prelević
113 pregleda 6 komentar(a)
radnici Radoje Dakić, Foto: Boris Pejović
radnici Radoje Dakić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.11.2016. 19:59h

Ako predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, prihvati zahtjev Poreske uprave za uvođenjem stečaja u kompaniji “Radoje Dakić”, najmanje 900 bivših radnika ostaće bez svojih potraživanja na čiju isplatu, uprkos pravosnažnoj presudi, čekaju već deceniju, saopšteno je "Vijestima".

Jovanić je istog dana kada je Poreska uprava (PU) predala zahtjev, 22. novembra, ekspresno imenovao Mladena Markovića za privremenog stečajnog upravnika. Rasprava je zakazana za 8. decembar kada će se znati da li će stečaj biti pokrenut.

Ova bivša fabrika koja ništa ne proizvodi već 11 godina, a u krizi je 27 godina, dužna je državi za poreze i doprinose 10,8 miliona eura.

Oko 1.800 bivših radnika potražuju, prema pravosnažnim presudama, više od 54 miliona eura na ime neisplaćenih zarada i kamata. Međutim, svega 1.122 bivša radnika upisana su da imaju založno pravo nad zemljištem površine oko 176.000 kvadrata.

Međutim ni značajan broj njih u slučaju prodaje imovine kroz stečaj neće moći da računaju na naplatu svojih potraživanja jer je na velikom dijelu zemljišta planirana izgradnja škola, vrtića i saobraćajnica, koje građevinske kompanije sigurno neće kupovati kroz stečajni postupak. Bivšim radnicima nejasno je zašto je Poreska uprava ovo tražila kada će njena potraživanja biti u drugom isplatnom redu i nije realno da naplate svoja potraživanja.

"Stečaj odgovara isključivo onima koji žele da dođu do građevinskog zemljišta po niskim cijenama. Svi ostali će izgubiti. Ne postoji nikakva mogućnost da se naplate Poreska uprava, koja je i podnijela nepromišljeni predlog za stečaj, Vlada kao ni Glavni grad. Iznos koji će država izgubiti na ovaj način je preko 25 miliona eura. Takođe, najveći broj bivših radnika neće moći da se namiri, ni djelimično“, kazao je "Vijestima" advokat Dragan Prelević, čija kancelarija zastupa 347 bivša radnika.

Jedino racionalno rješenje, kako je istakao, je da država kao većinski vlasnik i veliki povjerilac preuzme kompletnu imovinu, izmiri u ratama potraživanja radnika, i kasnije - kroz valorizaciju imovine namiri i svoja potraživanja.

"Siguran sam da će nova vlada, kad uvidi sve činjenice, odustati od stečaja“, zaključio je Prelević.

Do sada je u Osnovnom sudu bilo devet propalih prodaja zemljišta bivše fabrike. Dug je do sada naplatila grupa direktora i radnika, kada su zalog stavili na drugu imovinu većinom mašine.

Dakićevci najavili nove proteste

Zbog zahtjeva PU za pokretanje stečaja, iako su uslovi za to postojali i prije 11 godina, predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca Milan Vukčevićnajavljuje masovna okupljanja bivših radnika pred Vladom u narednu srijedu, a potom i pred Privrednim sudom 8. decembra.

"Veoma je indikativno da sada PU i njen čelnik Miomir M. Mugoša, podnose zahtjev za pokretanje stečaja. Premijer Đukanović je svaki dan po osnovu zateznih kamata zbog nerješavanja ovog problema pravio štetu u iznosu 6.600 eura, mjesečno 200.000, a godišnje 2,4 miliona eura", naveo je Vukčević.

On je naveo da su do sada održali 400 protesta a da će ih ovaj zahtjev PU samo intenzivirati.

Prema dopunjenom Zakonu o stečaju stečajni povjerilac ne može podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja, ako je to potraživanje predmet posebnog sudskog spora koji je u toku. Vukčević kaže da je njihov postupak u toku kod Osnovnog suda.

Bonus video: