Novi Monteživ zvanično počeo da radi

Novi Monteživ koristi najnovije principe proizvodnje zasnovane na što humanijim uslovima za uzgoj, pa se na farmama, u skladu sa najsavremenijim američkim metodama, pilićima pušta klasična muzika, što dovodi do smanjenja stresa, ujednačenosti u ishrani i rezultira boljim kvalitetom mesa
508 pregleda 1 komentar(a)
Monteživ, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Monteživ, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 25.11.2016. 18:32h

Najveće privatno preduzeće za proizvodnju i obradu svježeg pilećeg mesa, Novi Monteživ, u koje je vlasnik uložio oko 1,5 miliona eura, zvanično je počeo da radi u Nikšiću.

Izvršni direktor Novog Monteživa, Ranko Perućica, saopštio je da godišnji kapacitet pri punoj proizvodnji iznosi oko 330 hiljada tovnih pilića ili 600 tona svježeg mesa. Fabrika, kako je dodao, za sada ima 27 zaposlenih, dok se u narednih par mjeseci planira zapošljavanje još deset radnika.

"Istraživanjem koje je urađeno prije par mjeseci, naša kompanija je utvrdila da na crnogorskom tržištu nedostaje velika količina visokokvalitetnog svježeg pilećeg mesa. Našom proizvodnjom ćemo nadomjestiti taj nedostatak na tržištu, smanjiti uvoz nekvalitetnog pilećeg mesa i tako poboljšati spoljnotrgovinski bilans Crne Gore“, rekao je Perućica na otvaranju fabrike.

On je podsjetio da je biznis planom bilo predviđeno da kompanija počne sa uzgajanjem i tovom živine u martu, ali je tek u oktobru nabavljena prva tura jednodnevnih pilića.

Početak proizvodnje je, prema riječima Perućice, odložen zbog spora sa Elektroprivredom (EPCG), iako je vlasnik već kupio zemljište, opremu i rekonstruisao objekte u prigradskom naselju Straševina. EPCG je, kako tvrdi, neosnovano zahtijevala da novi investitor plati utrošenu struju nekadašnje firme.

"Kompanija je zbog odlaganja početka proizvodnje za sedam mjeseci pretrpjela veliku štetu, zbog čega smo pokrenuli sudski spor protiv EPCG. Otvaranje fabrike bilo je dovedeno u pitanje, ali je to izbjegnuto zbog velike pomoći lokalne uprave i predsjednika Veselina Grbovića“, kazao je Perućica.

Potpredsjednik Opštine, Dragan Perović, naveo je da otvaranje fabrike ima višestruki značaj, jer se na taj način doprinosi razvoju privredne djelatnosti u Nikšiću i Crnoj Gori, prije svega poljoprivrede kao strateške grane, ali i stvaraju uslovi za nova zapošljavanja.

"Novi Monteživ sa savremenom tehnologijom biće najveća i najmodernija fabrika za preradu živinskog mesa na ovim prostorima. Siguran sam da će njihovi proizvodi biti konkurentni na našem i stranom tržištu“, rekao je Perović.

Prema njegovim riječima, nikšićka lokalna uprava prepoznala je potencijal i značaj i podržala taj projekat, kao što će i druge ostvarive ideje za razvoj preduzetništva i otvaranje proizvodnih linija.

Kupoprodajni ugovor za Novi Monteživ potpisan je 18. decembra prošle godine, kada je investitor iz Holandije, Kornel Spil, postao stoprocentni vlasnik zemljišta, svih objekata, opreme i brenda naziva Monteživ.

Novi Monteživ koristi najnovije principe proizvodnje zasnovane na što humanijim uslovima za uzgoj, pa se na farmama, u skladu sa najsavremenijim američkim metodama, pilićima pušta klasična muzika, što dovodi do smanjenja stresa, ujednačenosti u ishrani i rezultira boljim kvalitetom mesa.

U fabrici tvrde da se uzgoj pilića obavlja u savremenim objektima, a stočna hrana nabavlja od proizvođača iz Crne Gore, bez dodataka animalnog porijekla i genetski modifikovanih žitarica.

Bonus video: