Vučelić: Novi namet neustavan

Odbornica Demokrata Zdenka Popović kazala je da će vjerovatno naredne sedmice predati Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o komunalnim djelatnostima
0 komentar(a)
Vladan Vučelić, Foto: Boris Pejović
Vladan Vučelić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.11.2016. 19:38h

Predsjednik Odbora udruženja komunalne privrede pri Privrednoj komori Crne Gore Vladan Vučelić smatra da novi Zakon o komunalnim djelatnostima može biti neustavan.

“Rješenje iz novog Zakona o komunalnim djelatnostima da Regulatorna agencija za energetiku daje saglasnost na cijene komunalnih usluga može da dovede u pitanje ustavnost ovog akta, dok će zbog predviđenog usklađivanja tarifa građani plaćati više cijene”, ocijenjeno na sjednici Odbora udruženja komunalne privrede Privredne komore Crne Gore.

Vučelić smatra da je određivanje cijena komunalnih usluga ingerencija lokalnih samouprava.

“Nadležnosti lokalne samouprave su definisane Ustavom, a ovim aktom ih Agencija preuzima. Moje mišljenje je da u tom slučaju Zakon može biti neustavan. Smatram da je u ovakvim okvirima formiranja cijena i utvrđenih metodologija ta agencija suvišna”, rekao je Vučelić.

Odbornica Demokrata Zdenka Popović kazala je da će vjerovatno naredne sedmice predati Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o komunalnim djelatnostima.

“Moramo brzo djelovati, jer prema Odluci, komunalna naknada treba u Podgorici da se naplaćuje od prvog januara iduće godine”, istakla je Popovićeva.

Ona je naglasila da se nada da će Ustavni sud uzeti u razmatranje inicijativu brzo, jer su nezadovoljni svi, od građana do privrednika.

“Ukoliko Ustavni sud utvrdi da je Zakon u redu, onda ću, kao poslanica, u republičkoj Skupštini pokušati amandmanima da promijenim dosta toga”, navela je Popović.

Odlukom, ukoliko je Skupština grada usvoji, komunalnu naknadu će građani plaćati mjesečno, a kolika će biti zavisiće od površine stana ili poslovnog prostora i od zone, odnosno dijela Podgorice u kojem se nekretnina nalazi. Namjera je da se komunalna naknada plaća i za poslovne hale za proizvodne i prerađivačke namjene, garažne prostore, pomoćne i montažne objekte privremenog karaktera. Kako se navodi u dokumentu, Odluka treba da se donese jer je Skupština Crne Gore usvojila Zakon o komunalnim djelatnostima 31. jula, a između ostalog uvedena je i komunalna naknada kao prihod lokalne samouprave.

Bonus video: