Nisu se sastajali, a podijelili 36.340 eura

Revizori predložili da Savjet više nema samostalnu stavku u budžetu već da novac dobija preko Generalnog sekretarijata
0 komentar(a)
Savjet za unapređenje poslovnog ambijenta
Savjet za unapređenje poslovnog ambijenta
Ažurirano: 24.11.2016. 06:38h

Državna revizorska institucija (DRI) preporučila je Vladi da prilikom planiranja budžeta ukine poziciju finansiranje Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi kao samostalne potrošačke jedinice i da novac za njegov rad obezbijedi kao program u okviru budžeta Generalnog sekretarijata Vlade.

Preporuka je uslijedila nakon urađene revizije pravilnosti i revizije efekata aktivnosti Savjeta koja je pokazala da Savjet nije ove godine održao nijednu sjednicu iako je trošio novac na dnevnice. Savjet nije predložio Vladi ni plan za unapređenje poslovnog ambijenta.

Nalaz, koji je DRI juče objavio je pokazao da je posljednja sjednica Savjeta održana 24. decembra prošle godine, a da su naknade za rad isplaćivane i u ovoj godini.

“Naknade za 13 članova Savjeta su isplaćivane i tokom prva tri mjeseca ove godine. Tokom 2016. godine Savjet se nije sastajao. Iz budžeta Savjeta za ovu godinu je do okončanja revizije od planiranih 43,56 hiljada eura € potrošeno 36,34 hiljade eura”, konstatovala je vrhovna revizija.

Revizija pravilnosti podrazumijeva provjeru da li je sistem unutrašnjih kontrola uspostavljen u skladu sa utvrđenim kriterijumima, dok revizija uspjeha podrazumijeva ocjenu da li su aktivnosti Savjeta imali efekta na unapređenje poslovnog ambijenta i na regulatorne i strukturne reforme.

Utvrđeno je da Ministarstvo finansija, koje je odlukom o obrazovanju Savjeta zaduženo za obavljanje administrativno stručnih poslova za Savjet, nije sačinjavalo i podnosilo godišnje finansijske izvještaje.

“Iz budžeta Savjeta vršene su isplate službenicima i namještenicima zaposlenim u Ministarstvu finansija i drugim organima uprave, tokom niza godina, za obavljanje administrativno-stručnih poslova vezanih za rad Savjeta po rješenjima Ministarstva finansija sa pozivom na član 8 Odluke o obrazovanju Savjeta naknada državnim, što ne predstavlja odgovarajući pravni osnov”, navodi se u izvještaju.

Revizijom je utvrđeno da je prošle godine vršena svakomjesečna isplata naknada državnim službenicima i namještenicima za obavljanje administrativno-stručnih poslova vezanih za rad Savjeta čiji se broj kretao od 13 do 20. Isplate naknada državnim službenicima i namještenicima vršene su i tokom prva tri mjeseca ove godine po rešenju Ministarstva finansija i to za 33 službenika i namještenika iz organa državne uprave. Isplaćivano je u neto iznosu od 50 do 235,63 eura.

“U toku revizije nije bilo moguće pribaviti dokaz za većinu osoba kojima su isplaćivane nadoknade o konkretnim administrativno-stručnim poslovima koje su obavljali za Savjet”, navodi se u izvještaju. Prema podacima iz izvještaja DRI za rad Savjeta prošle godine bilo je opredijeljeno 138 hiljada eura, dok je potrošeno 140 hiljada. Utvrđeno je da je drţžavnim služţbenicima i namještenicima zaposlenim u Ministarstvu finansija i drugim organima uprave tokom prošle godine isplaćeno 5,75 hiljada eura (u neto iznosu) naknada više nego članovima Savjeta.

Za naknade članovima Savjeta prošle godine je isplaćeno 56,5 hiljada eura i one su isplaćivane za samo 13 članova. To iz razloga što se jedna dio članova Savjeta (Montenegro biznis alijansa i Američka privredna komora) odrekao naknade, dok je drugi dio prima naknade po osnovu članstva u drugim tijelima.

Zakonom o budţetu za ovu godinu za rad Savjeta opredijeljeno je 43,56 hiljada.

Kolegijum DRI koji je radio reviziju Savjeta činili su čalnovi Senata Branislav Radulović i Nikola Kovačević.

Bili obavezni da tromjesečno šalju izvještaje, ali to nisu radili

Savjet je obavezan da vrši tromjesečno izvještavanje Vlade. Revizija je pokazala da to nije poštovano, već je izvještavanje obavljano zavisno od dinamike realizacije projekata u dijelu unapređenja poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi

Vlada je Savjet za eliminisanje biznis barijera osnovala 2009. godine, da bi mu proširila nadležnosti na oblast regulatornih reformi 2012. godine, a godinu kasni i na strukturne reforme. Odlukom o obrazovanju Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi u Savjet je imenovano ukupno 25 članova. Savjetom je predsjedavao bivši ministar vanjskih poslova i bivši potpredsjednik Vlade Igor Lukšić. On od marta nije u Vladi, a na sajtu Savjeta nema informacije da je izabran neko drugi.

Savjet je vremenom od privremenog Vladinog radnog tijela postalo potrošačka jedinica.

Bonus video: