Tim EPCG sprema cijene: Još ne znaju koliko će poskupiti struja

Prema Zakonu o energetici, cijene struje se u narednoj godini mogu povećati do sedam odsto i do šest odsto u 2018. i 2019.
167 pregleda 18 komentar(a)
Račun za struju, pare, Foto: Boris Pejović
Račun za struju, pare, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.11.2016. 15:07h

Elektroprivreda će nove cijene električne energije, koje će važiti od 1. januara naredne godine, pripremiti nakon što od Regulatorne agencije (RAE) dobije finalni odobreni regulatorno-dozvoljeni prihod svih energetskih kompanija. Iz RAE je ranije najavljen “blagi rast cijena”, ali on ne može biti preko sedam odsto.

Iz EPCG su “Vijestima” kazali da će u skladu sa zakonom i metodologijama do 1. decembra dobiti od RAE finalni regulatorno dozvoljeni prihod svih energetskih subjekata. “Nakon toga će, u skladu sa obavezama, naš tim pripremiti tabele sa tarifama koje će odobriti regulator sa važenjem od januara 2017. godine”, objasnili su iz EPCG .

Zakonom o energetici propisano je da snabdjevač koji je nastavio da snabdijeva domaćinstva i male kupce koji ne pripadaju kategoriji domaćinstva, nakon 1. januara 2017. godine, može mijenjati cijene za te kupce u skladu sa promjenama na tržištu. Cijene se mogu mijenjati uz ograničenje. Tako se za krajnje kupce ne mogu povećavati iznad ponderisane cijene električne energije ostvarene u prethodnoj godini i fjučersa za narednu godinu na referentnoj energetskoj berzi, a najviše do sedam odsto u 2017. i šest odsto u 2018. i 2019. godini. Za referentnu berzu određena je energetska berza u Budimpešti, Hungarian Power Exchange (HUPX).

Cijena električne energije uključuje potrošnju struje, zatim troškove prenosa, distribucije, operatera tržišta, kao i gubitke na mrežu.

Iz RAE su ranije kazali da će cijene prenosa, distribucije i operatera tržišta odrediti do kraja novembra kada prikupe sve neophodne podatke. Procjenjuju da će doći do blagog rasta osnovne cijene električne energije, odnosno potrošnje struje. Potrošnja struje čini oko 40 odsto ukupne cijene struje. Kilovat električne energije sada košta 9,97 centi sa PDV-om, od čega se na struju odnosi 3,757 centi.

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i Crnogorski operater tržišta električne energije (COTEE), dostavili su početkom septembra RAE zahtjeve za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za period od 2017. do 2019. godine.

CGES za narednu godinu zahtijeva regulatorni prihod od 29,04 miliona eura, za 2018. godinu 31,17 miliona, a za 2019. godinu 25,32 miliona. CGES-u je za ovu godinu utvrđen dozvoljeni prihod od 21,96 miliona. Iz CEDIS-a, koji se ove godine izdvojio iz EPCG , su kazali da će dokumentaciju za utvrđivanje prihoda i cijena dostavljati RAE po fazama. CEDIS-u je, dok je bio u sastavu EPCG , za ovu godinu utvrđen dozvoljeni prihod od 78,8 miliona.

Za COTEE utvrđeni dozvoljeni prihod za ovu godinu iznosi 301,19 hiljada eura.

Na javnoj raspravi pravila i metodologija za direktni vod

Regulatorna agencija je na javnu raspravu stavila Nacrt metodologije za utvrđivanje cijena za korišćenje prenosnog ili distributivnog sistema koje plaćaju korisnici direktnog voda kada je vod priključen na prenosni ili distributivni sistem. Na javnoj raspravi je i Nacrt pravila o uslovima za izdavnje odobrenja na osnovu kojih proizvođači i snabdjevači električne energije mogu snabdijevati krajnje kupce preko direktnog voda.

Nacrtom Metodologije je predviđeno da svi korisnici priključeni na direktni vod, plaćaju naknadu za njegovo korišćenje, koja se definiše ugovorom. Svrha pravila je da se krajnjim kupcima koji se snabdijevaju preko direktnog voda obezbijedi nediskriminatoran pristup, sigurnost i kvalitet snabdijevanja na sličnim principima kao da se snabdijevaju preko prenosnog ili distributivnog sistema. Mišljenje, primjedbe I sugestije na oba nacrta mogu dostaviti elektronskim putem do 2. decembra.

Bonus video: