Na 500 eura plate, dažbine manje 73 eura

Izbor korisnika biznis zone, odnosno preduzeća koje će poslovati unutar nje i imati pravo na ove subvencije, biraće se na osnovu javnog poziva. Biznis zona mogu biti od strateškog ili lokalnog značaja. Njihov vlasnik može biti država, opština ali i privatnik. Cilj ove uredbe je podrška razvoju preduzetništva
223 pregleda 1 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 18.11.2016. 20:19h

Kompanije koje budu poslovale u budućim biznis zonama, imaće olakšice odnosno neće plaćati porez i doprinose na dio zarade zaposlenog u prvih pet godina poslovanja. Na prosječnu zaradu od 500 eura neto, ušteda poslodavca bila bi oko 73 eura.

Prema uredbi koju je Vlada juče usvojila neće biti plaćan porez na zaradu zaposlenog, kao i doprinosi za penzijsko, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti koje se obračunavaju na teret poslodavca. On će i dalje plaćati dio doprinosa iz bruto zarade koji se računaju kao teret zaposlenog.

Na primjer, na prosječnu zaradu od 500 eura, do sada se ukupno plaćao 331 euro poreza i doprinosa, od čega je 246 na teret zaposlenog i to je odbijano od njegove bruto zarade, i još 85 eura bilo na teret poslodavca.

Budući poslodavci u biznis zonama na prosječnu neto zaradu od 500 eura ne bi plaćali 73 eura "svojih" poreza i doprinosa, odnosno ostaje im samo oko 10,5 eura za opštinski prirez i euro i po za fond rada.

Postojeće biznis zone moraće u periodu od šest mjeseci da usklade rad sa ovom uredbom.

Izbor korisnika biznis zone, odnosno preduzeća koje će poslovati unutar nje i imati pravo na ove subvencije, biraće se na osnovu javnog poziva. Biznis zona mogu biti od strateškog ili lokalnog značaja. Njihov vlasnik može biti država, opština ali i privatnik. Cilj ove uredbe je podrška razvoju preduzetništva.

Vlada je juče dala saglasnost kompaniji Rudi Energy iz Berana za "izvođenje pripremnih radova većeg obima" na izgradnji male hidroelektrane nma vodotoku Vinicka rijeka.

Bonus video: