"Uglja ima dovoljno za rad novog bloka TE"

Pored navedenog, želimo podsjetiti i da je Rudnik uglja na putu finansijske konsolidacije. Posljednje tri godine RUP je pozitivno poslovao (2013. godina: + 0,3 miliona eura; 2014.godina: + 2,5 miliona eura; 2015.godina: procjena +6 miliona eura). Pri tom, posljednje dvije godine nije bilo kreditnih zaduženja, a od početka 2013. do kraja 2015. godine izmireno je 25,6 miliona eura kreditnih obaveza
71 pregleda 3 komentar(a)
Rudnik uglja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rudnik uglja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.11.2016. 19:05h

Povodom komentara MANS-a na Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, reagovala je Informativna služba Rudnika uglja :

“Uglja ima dovoljno za izgradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) i to je neupitno. Istraživanja su potvrdila da ležišta, na kojima Rudnik u ovom trenutku ima koncesije, raspolažu sa 66,82 miliona tona uglja , a da u okolnim manjim ležištima ima još dodatnih 24,5 miliona tona.

S obzirom na značaj projekta izgradnje drugog bloka, a u smislu obezbjeđenja dodatne sigurnosti u procjenama rezervi uglja , Rudnik uglja je angažovao jednu od vodećih evropskih konsultantskih kompanija u oblasti rudarstva, njemačku kompaniju Fichtner, koja je od novembra 2015. do marta 2016. godine, uradila analize dosadašnjih istraživanja, koordinirala dodatna istražna bušenja, uradila ponovnu kalkulaciju rezervi, i potvrdila da uglja ima dovoljno za nesmetani rad drugog bloka.

Kao krunu pomenute analize, njemačka kompanija Fichtner je poštujući stoga pravila JORC standarda, koji je u ovom trenutku najpriznatiji u oblasti procjena rezervi uglja , potvrdila da su raspoložive rezerve uglja 66,82 miliona tona, prosječnog kvaliteta 9690kJ/kg, a da se dodatni istraživanjima može potvrditi raspoloživost dodatnih 24,5 mil tona. Znajući da je procijenjena potrošnja novog bloka 1,5 mil tona godišnje, potvrđene količine od 66,82 mil tona su dovoljne za narednih 40 godina rada novog bloka, a dodatna količina od 24,5 tona, nudi mogućnost kombinovanja rada oba bloka u budućnosti.

Pored navedenog, želimo podsjetiti i da je Rudnik uglja na putu finansijske konsolidacije. Posljednje tri godine RUP je pozitivno poslovao (2013. godina: + 0,3 miliona eura; 2014.godina: + 2,5 miliona eura; 2015.godina: procjena +6 miliona eura). Pri tom, posljednje dvije godine nije bilo kreditnih zaduženja, a od početka 2013. do kraja 2015. godine izmireno je 25,6 miliona eura kreditnih obaveza.

U istom periodu je plaćeno 48 miliona redovnih obaveza prema državi po pitanju PDV-a, koncesija, poreza i doprinosa na zarade. Jedina obaveza koju Rudnik izmiruje sa zakašnjenjem je zaostali dug na poreze i doprinose na zarade zaposlenih, koji je u perodu od 2013. do 2015. godine smanjen za oko 10 miliona eura.

Poslovanje Rudnika je u procentu od preko 96% je u vezi sa poslovanjem TE i ukoliko elektrana bude stabilno poslovala, a cijena uglja bude održiva za obje strane, Rudnik će (kao i u prethodnih 64 godine) moći da bez problema izvršava sve svoje obaveze i u investicionom i u operativnom smislu”, navedeno je u reagovanju.

Bonus video: