Šerbenk: Izgradnja drugog bloka TE siguran put da se Pljevlja ekološki saniraju

Predstavnica MANS-a Ines Mrdović samtra da je preuranjeno organizaovana rasprava o izgradnji drugog bloka i da je Elaborat zasnovan na tehnološkom rješenju koji je ponudila Češka Škda Praha
76 pregleda 0 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 17.11.2016. 19:42h

Izgradnja drugog bloka Termoelektrane Pljevlja je siguran put da se Pljevlja ekološki saniraju, tvrdi Emil Šerbenk predstavnik firme Eriko iz Velenja, jedan od obrađivača Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu izgradnje drugog bloka TE Pljevlja.

On je na javnoj raspravi o tom dokumentu, koja je juče održana u Termoelektrani Pljevlja kazao da će novi blokk, za razliku od sadašnjeg , imati savremenu tehnologiju, koja značajno manje zagađuje životnu sredinu.

Sa izgradnjom drugog bloka Pljevlja dobijaju mogućnost da u narednih četrdeset godin, koliko je procjenjeno da će raditi razvijaju druge djelatnosti, s obzirom da procjenjeni radni vijek prvog bloka završava se 2022 godine. Za to imaju rezervi uglja“, tvrdi Šerbenk.

On je kazao da će novi blok godišnje proizvoditi oko 1 700 gigavat časova električne energije, odnosno 300 gogavata više nego sadašnji blok uz upotrebu iste količine uglja.

Kazao je i da će nakon izgradnje drugog bloka zagađenje vazduha u Pljevljima biti smanjeno jer će značajno biti smanjene emisije sumpor dioksida kao i emisija čvrstih čestica.

Predstavnica MANS-a Ines Mrdović samtra da je preuranjeno organizaovana rasprava o izgradnji drugog bloka i da je Elaborat zasnovan na tehnološkom rješenju koji je ponudila Češka Škda Praha.

Smatra da dokumet sadrži dosta nepotpunih, kontradiktornih i netačnih podataka.

Da li je drugi blok potrebno raditi zbog deficita električne energije ili zbog izvoza struju, prije svega u Italiju“, pitala jeMrdović.

Ona je zamjerila obrađivaču dokumenta što je Elaborat predstavio kao da izgradnja drugog bloka Termoelektrane ništa neće narušiti životnu sredinu u Pljelvjima, niti je obrađivač obradio koliko će biti njen uticqj na z+zdravlje građana.

„U dokumentu nema ni procjene ni prekograničnog uticaja na životnu sredinu rada drugog bloka. Zbog svih tih manjkavosti ovaj Elaborat treba povući iz procedure“, smatra Mrdović.

Predstavnik Elektroprivrede CG Ivan Mrvaljević odbacio je kao netačne tvrdnje Mrdović da se radi na osnovu ttehničkog projekta Škode Praha, istakavši da će drugi blik TE služiti za pokrivanje deficita električne energije a dio će biti opredjeljen za tržište.

On je kazao da će od 2018 do 2023 godine Termoelketrana moći ukupno da radi 20.000 sati odnosno više nego duplo manje nego pri sadašnjem režimu rada.

Mrvaljević nije isključio mogućnost da površinski kop Potrlica bude jedan od lokacija za buduću deponiju pepela i šljake, istakavši da je kop u Šumanama koji se pominjao kao buduća deponija malog kapaciteta, i da nije dovoljan za višeecenijsko odlaganja otpada iz TE.

On je kazao da će se dimni gasovi iz drugog bloka najvjerovatnije ispuštati ne preko dimnjaka već kroz rashladni toranj koji će biti visok 128 meta. Inžinjer u TE Dobrilo Gačević je kazao da nema bojazni da će doći do taloženja štetnih materija u nižim slojevima, ukoliko se dim bude ispuštao zajedno sa vodenom parom, jer se to radi svuda u Evropi.

Željko Dragaš smatra da toplifikacija grada o kojoj se priča preko 30 godina neće biti urađena ili neće na način kako bi to trebalo.

Nema svrhe raditi toplifikaciju ukoliko na toplovod ne bude priključeno preko 90 odsto domaćinstava“, rekao je Dragaš.

Bonus video: