PKCG: Sezonu pripremiti do kraja marta

Zamjenik direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Rajko Malović, kazao je da je počela gradnja 15 novih kupališta, a da ih je najviše u Herceg Novom i Kotoru
66 pregleda 2 komentar(a)
turizam, turisti, Foto: Shuterstock
turizam, turisti, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 17.11.2016. 12:18h

Odbor Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG) pozvao nadležne organe i institucije da sve poslove za pripremu naredne ljetnje turističke sezone, kao i građevinske radove, završe do kraja marta, kada dolaze prvi kruzeri i čarteri.

Odbor Udruženja turizma i ugostiteljstva je na sjednici održanoj u srijedu donio nekoliko zaključaka, među kojima je da se ne planira otvaranje privremenih objekata u neposrednoj blizini stalnih turističkih kapaciteta.

Odbora smatra i da bi trebalo onemogućiti prodaju turističkih aranžmana na šetalištima, već to isključivo raditi u nadležnim agencijama.

“Trebalo bi i povesti računa o ispunjenosti standarda i higijensko-tehničkih uslova u objektima koji se bave pripremom hrane i pića. U mjeri mogućeg, kroz planiranje na državnom i lokalnom nivou, potrebno je zaustaviti ekspanziju privremenih objekata sa sumnjivim urbanističko-tehničkim uslovima za bavljenje ovim poslovima”, navodi se u saopštenju PKCG.

Odbor Udruženja turizma smatra i da bi trebalo donijeti akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije u turizmu.

“Trebalo bi obezbijediti sprovođenje Zakona o zaštiti od buke koja je prepoznata kao najčešći uzrok plaćanja turistićkih penala zbog nezadovoljstva turista. Na nivou lokalnih uprava potrebno je hitno formirati odbore za pripremu turističkih sezona. Lokalne turističke organizacije treba da preuzmu destinacijski menadžment i time doprinesu većem kvalitetu ponude njihovih sredina”, dodali su iz PKCG.

Članovi Odbora Udruženja smatraju i da bi Vlada trebalo da konstituiše posebno ministarstvo za turizam kako bi turistička privreda efikasnije rješavala probleme kroz institucije sistema i upravljala proizvodom ove djelatnosti na kvalitetniji način.

“Komunalna preduzeća, elektrodistribucije, muzeji, nacionalni parkovi, luke i druge slične organizacije cijene svojih usluga trebalo bi da formiraju godinu unaprijed, kada se ugovaraju turistički aranžmani”, rekli su iz PKCG.

U PKCG su ocijenili i da je potrebno hitno organizovati sastanke na relaciji turistička privreda - lokalne samouprave i jedinstveno djelovati u pravcu kvalitetne pripreme sezone na Žabljaku i u Kolašinu.

Članovi Odbora Udruženja su raspravljali I o rezultatima sektora za prvih devet mjeseci ove godine, kao i o prethodnoj i narednoj ljetnjoj sezoni i pripremama za predstojeću zimsku.

Razgovarajući o pripremama za narednu ljetnju turističku sezonu, privrednici su ponovili zahtjev da se ne planira otvaranje privremenih objekata u neposrednoj blizini stalnih turističkih kapaciteta, kao i da se turistički aranžmani ne prodaju na šetalištima, već da se to isključivo čini u nadležnim agencijama.

Predsjednik Odbora, Dragan Ivančević, saopštio je da je potrebno posebno povesti računa o ispunjenosti standarda i higijensko-tehničkih uslova u objektima koji se bave pripremom hrane i pića.

“U mjeri mogućeg, kroz planiranje na državnom i lokalnom nivou, potrebno je zaustaviti ekspanziju privremenih objekata sa sumnjivim urbanističko-tehničkim uslovima za bavljenje ovim poslovima”, rekao je Ivančević.

Odbor Udruženja je zatražio da se donese Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije u turizmu i da se u to, te u donošenje drugih akata za pripremu sezone, uključi PKCG.

Privrednici zahtijevaju da se obezbjedi sprovođenje Zakona o zaštiti od buke koja je prepoznata kao najčešći uzrok plaćanja turistićkih penala zbog nezadovoljstva turista.

Na nivou lokalnih uprava, kako je ocijenjeno, potrebno je hitno formirati odbore za pripremu turističke sezone. Lokalne turističke organizacije treba da upravljaju destinacijskim menadžmentom i time doprinesu većem kvalitetu ponude njihovih sredina.

“Od buduće vlade očekujemo da konstituiše posebno ministarstvo za turizam kako bi turistička privreda bolje i efikasnije rješavala probleme kroz institucije sistema i upravljala proizvodom ove djelatnosti na kvalitetniji način”, poručio je Ivančević.

Predstavnik iz turističke agencije Adria DMC, Branko Kažanegra, predložio je da komunalna preduzeća, elektrodistribucije, muzeji, nacionalni parkovi, luke i druge slične organizacije cijene svojih usluga formiraju ne u sezoni, već godinu unaprijed, kada se ugovaraju turistički aranžmani.

“Kada očekujemo dobru sezonu, porastu apetiti pa svi podižu cijene. Pošto smo mi aranžmane za narednu sezonu već ugovorili tražimo da ove institucije ne mijenjaju cijene”, rekao je Kažanegra.

Zamjenik direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Rajko Malović, kazao je da je počela gradnja 15 novih kupališta, a da ih je najviše u Herceg Novom i Kotoru.

Ta kompanije je izdvojila 1,5 miliona za pripremu sezone, najviše za izgradnju šetališnih staza u Risnu, Ulcinju, Herceg Novom i drugim primorskim gradovima.

Direktor Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG), Azra Vuković, saopštila je da ta organizacija posljednjih godina nije mijenjala cijene usluga i da su one pristupačne.

Ona je dodala da je prethodna sezona bila uspješna za Nacionalne parkove, koje je posjetilo 320 hiljada turista.

“Siva ekonomija je najviše izražena u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, posebno u dijelu organizovanja izleta. Jedan od problema sa kojim se suočavamo je čišćenje otpada u čemu nam treba veća podrška lokalnih samouprava. U narednoj godini ćemo potencirati promociju i unaprijeđivanje kvaliteta turističke ponude u nacionalnim parkovima” kazala je Vuković.

Generalni direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Marko Petričević, naveo je da se u kontinuitetu radi na unaprijeđenju zakona i planskih dokumenata i razvoju novih oblika turističke ponude.

“U posljednjih deset godina kontinuirano unaprijeđujemo ponudu naše turističke destinacije. Očekujem da će problemi koje srijećemo iz godine u godinu tokom naredne sezone biti u manjem obimu”, saopštio je Petričević.

Direktor Nacionalne turističke organizacije (NTOCG), Željka Radak Kukavičić, rekla je da planinski centri imaju raznovrsnu ponudu, ali da je potrebno dalje raditi na njenom razvoju kako bi što manje zavisila od vremenskih uslova.

“Apelujem da se uredno održavaju putni pravci prema ski centrima i očekujem podršku lokalnih uprava kako bi gosti imali što ugodniji boravak”, dodala je Radak Kukavičić.

Ona smatra da je potrebno unaprijediti strukturu smještajnih kapaciteta što je moguće postići ako se visokokvalitetni privatni smještaj standarizuje i objedinijeno ponudi tržištu.

Radak Kukavičić je saopštila da Crna Gora treba da iskoristi šansu koja proizilazi iz toga što je mediteransko područje u fokusu turista.

“Neophodno je da se više bavimo menadžmentom destinacije kako bi rezultati bili bolji”, rekla je Radak Kukavičić.

Direktor Turističke organizacije Žabljak, Vanja Krgović Šarović, navela je da su pripreme za sezonu u toku i da su skijališta Javorovača i Savin kuk spremna da prime goste.

Ona je podsjetila na dobru saradnju sa državnim institucijama ali i probleme u komunikaciji sa lokalnim.

Jedan od problema je i siva ekonomija za čije rješavanje traže pomoć nadležne inspekcije.

Ivančević je pozvao na hitno organizovanje sastanka kojim bi se razriješili problemi na relaciji turistička privreda - lokalna samouprava kako bi se jedinstveno djelovalo u pravcu kvalitetne pripreme sezone na Žabljaku.

Nikola Kasalo iz Hotela Avala u Budvi smatra da sve ovo što je rečeno za Žabljak valja primijeniti i u Kolašinu, gdje takođe, smatra on, ne treba da izostane podrška nadležnih lokalnih organa.

Nakon sagledavanja pokazatelja o poslovanju u oblasti turizma za prvih devet mjeseci ove godine, iz PKCG su ocijenili da se može konstatovati da su ljetnju sezonu pratili nedostaci iz prethodnog perioda odnosno nelegalno izdavanje i kvalitet smještaja, prodaja izleta na šetalištu, buka, nelegalan rad ugostiteljskih objekata, neizdavanje fiskalnih računa.

“I dalje je veoma izražena sezonalnost, visoka koncentracija turista iz malog broja zemalja, nedostatak smještajnih kapaciteta visokih kategorija, nepovoljna struktura smještajnih kapaciteta gde dominira individualni smještaj”, dodaje se u saopštenju.

Crna Gora, kako je ocijenjeno, nije isključivo ljetnja kupališna destinacija, već i destinacija koja ima što da ponudi ljubiteljima aktivnog odmora u zimskim mjesecima.

“Međutim, osim strateških opredjeljenja na valorizaciji prirodnih potencijala planinskog područja i uloženih napora u pripremi zimske turističke sezone, vremenske prilike i dalje imaju veliki uticaj na ostvarivanje rezultata, što se pokazalo i prošle sezone”, dodaje se u saopštenju.

Članovi Odbora su upoznati da je prošle sedmice u PKCG organizovan sastanak sa predstavnicima Regulatorne agencije za energetiku (RAE) o primjeni nove metodlogije za određivanje regulatorno dozvoljenog prihoda distributera električne energije.

Konstatovano je da je, zbog sezonskog karaktera turizma, posebno problematično godišnje ugovaranje snage i da se ona treba ugovarati mjesečno, kao što imamo primjer iz regiona.

Članovi Odbora su upoznati da je RAE dala mišljenje da, iako to nije decidno navedeno u metodologiji, nema razloga da privrednici sa operatorom ne postignu takav dogovor.

Da bi se to omogućilo, neophodno je da RAE napiše dodatno tumačenje o mjesečnom ugovaranju snage električne energije.

“Članovi Odbora su zatražili da Ministarstvo održivog razvoja i turizma, u komunikaciji sa RAE, što prije dostavi tumačenje mjesečnog ugovaranja snage električne energije, kako bi se obezbjedio jedan od uslova za potpisivanje ugovora”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: