Popović: Poskupljenje struje bi uticalo na rast troškova poslovanja preduzeća

Ona je saopštila da bi trebalo uvažiti i činjenicu da, iako su stvorene zakonske mogućnosti još početkom prošle godine, nije došlo do liberalizacije tržišta električne energije, čime bi se stvorila mogućnost postojanja više ponuđača i snabdjevača
6 komentar(a)
Zdenka Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Zdenka Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 16.11.2016. 14:39h

Povećanje cijene električne energije direktno bi uticalo na rast troškova poslovanja preduzeća, jer je struja značajan proizvodni input od kojeg zavisi profitabilnost crnogorske privrede, ocijenila je potpredsjednica Demokratske Crne Gore, Zdenka Popović.

“Svako donošenje odluka koje bi značile povećanje troškova za crnogorske privrednike, bilo bi direktan udar na ionako otežano poslovanje, posebno malih i srednjih preduzeća, što bi dovelo do stagnacije ili značajnijeg smanjenja ekonomskog rasta”, navela je Popović u saopštenju.

Ona smatra da je to razlog koji Regulatorna agencija za enegetiku (RAE) mora uvažiti prilikom donošenja nove metodologije za određivanje regulatorno dozvoljenog prihoda.

Prema riječima Popović, struktura crnogorske privrede zahtijeva hitno preduzimanje podsticajnih mjera i subvencionisanje preduzeća, kako bi se podstakao ekonomski rast.

“To bi dovelo do povećanja konkurentnosti proizvoda i privredne aktivnosti, smanjenja sive ekonomije i obezbijeđenja veće likvidnosti privrede”, tvrdi Popović.

Ona je saopštila da bi trebalo uvažiti i činjenicu da, iako su stvorene zakonske mogućnosti još početkom prošle godine, nije došlo do liberalizacije tržišta električne energije, čime bi se stvorila mogućnost postojanja više ponuđača i snabdjevača.

“U ovoj oblasti postoji monopol i ako želimo razvoj ekonomije moramo se boriti protiv monopolista. Dakle, monopolisti, oprezno sa povećanjem prihoda na uštrb građana i kompletne crnogorske privrede”, poručila je Popović.

Ona je podsjetila da je sadašnji državni vrh prije samo mjesec, tokom predizbornih aktivnosti, javno obećao podsticajne mjere za razvoj malog i srednjeg biznisa, ukidanje lokalnih nameta i biznis barijera, a građanima bolji životni standard.

Bonus video: