Skuplja struja guši ekonomiju

Metodologija donosi četiri grupe promjena
1 komentar(a)
Struja, Foto: Arhiva Vijesti
Struja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.11.2016. 14:34h

Primjena nove metodologije za određivanje regulatorno dozvoljenog prihoda distributera električne energije poskupiće struju od januara, što bi bio direktan udar na poslovanje preduzeća, ocijenili su iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

Oni su upozorili da bi to bio i udar na konkurentnost preduzeća.

Meteodologiju je uradila Regulatorna agencija za energetiku (RAE) i na osnovu nje će se utvrđivati tarife za električnu energiju za period 2017-2019.

Metodologija donosi četiri grupe promjena. Između ostalog, obračun snage električne energije će biti na osnovu ugovorenih snaga. Ukoliko potrošač premaši 105 odsto ugovorene snage, prekomjerno angažovana snaga će biti fakturisana u dvostrukom iznosu.

U slučaju da iskoristi ispod 90 odsto ugovorene snage, u računu će biti iskazana snaga od 90 odsto one koja je ugovorena. Druga bitna izmjena je mjerenje snage u nižoj, noćnoj tarifi. Dosadašnja metodologija je predviđala mjerenje i obračun snage samo u višoj tarifi.

Ukoliko se tako uticajni poslovni subjekti, kako su dodali iz MBA, isključivo rukovode sopstvenim interesima, onda se dovodi u pitanje ubrzaniji ekonomski napredak Crne Gore. Oni navode i da bi u ovim okolnostima lični interes trebalo korigovati u korist opšteg interesa.

Bonus video: