Tošković: Crna Gora je srazmjerno broju stanovnika najzaduženija zemlja svijeta

“Sekretarice u crnogorskim institucijama imaju veću platu od ljekara specijalista, profesora, inženjera i ostalih visokoobrazovanih zanimanja. Skandalozno je i tragično da su i onako mizerne penzije od 100 do 200 eura godinama zamrznute i neusklađene sa troškovima života koji su u stalnom porastu”, kazao je Tošković
73 pregleda 4 komentar(a)
Radovan Tošković, Foto: Savo Prelević
Radovan Tošković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.11.2016. 15:08h

Crnogorski režim je državu od oko 620 hiljada ljudi zadužio 2,5 milijardi eura, što je srazmjerno broju stanovnika čini najzaduženijom u svijetu, saopštio je predsjednik Opštinskog odbora Radničke partije Podgorica, Radovan Tošković.

“Crnogorski režim, kao i mnogo puta do sada, uzimanjem kredita od 100 miliona eura pokazuje totalnu nesposobnost da napravi sistem vrijednosti da zarađuje novac. Pravo je čudo da režim ne saopšti građanima ko će i kada i hoće li moći vratiti ovolike kredite”, naveo je Tošković u saopštenju.

Prema riječima Toškovića, režim umjesto da stvara sistem vrijednosti u kojem će se stvarati materijalni osnov za razvoj društva u Crnoj Gori, decenijama zasniva čitavu strategiju finansija i ekonomije na prodaji nacionalnih dobara i uzimanju sve skupljih stranih kredita kojima se pokriva javna potrošnja.

“Krajnje je vrijeme da crnogorski režim, kao autor tragičnih privrednih kretanja, a sve na štetu firmi radnika i uopšte crnogorskog naroda, ode sa vlasti”, smatra Tošković.

Režim je Crnu Goru, kako tvrdi, napravio nesrećnom kada je crnogorskom radniku učinio da mu dnevnica bude manja od satnice radnika u evropskim zemljama.

“Sekretarice u crnogorskim institucijama imaju veću platu od ljekara specijalista, profesora, inženjera i ostalih visokoobrazovanih zanimanja. Skandalozno je i tragično da su i onako mizerne penzije od 100 do 200 eura godinama zamrznute i neusklađene sa troškovima života koji su u stalnom porastu”, kazao je Tošković.

On je naveo da se na taj način kategorija penzionera, koja je najugroženija u državi, još više ponižava i životno ugrožava.

“Povećanje najnižih penzija od tri do 20 odsto je mizerno povećanje koje korisnicima ne znači ama baš ništa, već znači poniženje. Svjedoci smo da se ogroman broj građana Crne Gore sa svojim mizernim mjesečnim primanjima u odnosu na troškove života svakim danom sve više diskriminiše”, smatra Tošković.

On tvrdi da su još jedna u nizu prevara režima navodno jeftini stanovi u projektu Hiljadu plus namijenjeni za kupovinu stambeno nezbrinutih građana.

“Ti stanovi nijesu jeftini. To su stanovi aparature vlasti, što pokazuje njihova prodajna tržišna cijena od 1,2 hiljada eura po jednom kvadratnom metru stambenog prostora. Ova akcija se ne sprovodi zbog stambeno nezbrinutih građana, već radi punjenja džepova privilegovanih Vladinih krugova”, kazao je Tošković.

Prema riječima Toškovića, rješenje za izlazak iz ovakve situacije nalazi se u rukama čelnika stranaka nacionalnih manjina.

“Ukoliko se čelnici nacionalnih manjina priklone vlasti, očigledno je da su oni sluge te iste vlasti na račun ličnih sitnih interesa čime bi dokazali svom narodu da ih sopstveni narod ne interesuje”, zaključio je Tošković.

Bonus video: