Ministarstvo ekonomije: Međunarodni tribunal potvrdio ispravnost odluka Vlade u KAP-u

Iz Ministarstva su, povodom najave CEAC-a o pokretanju parničnog postupka protiv Crne Gore, kazali da je Arbitražni tribunal, imajući u vidu sve okolnosti slučaja, u julu odlučio da troškove tog postupka i pravnog zastupanja od oko 900 hiljada eura u potpunosti snosi ta kompanija
92 pregleda 0 komentar(a)
KAP kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
KAP kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.11.2016. 15:36h

Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC) već je izgubila spor protiv Crne Gore pred Arbitražnim tribunalom Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Parizu, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Iz Ministarstva su, povodom najave CEAC-a o pokretanju parničnog postupka protiv Crne Gore, kazali da je Arbitražni tribunal, imajući u vidu sve okolnosti slučaja, u julu odlučio da troškove tog postupka i pravnog zastupanja od oko 900 hiljada eura u potpunosti snosi ta kompanija.

“Imajući u vidu činjenicu da je CEAC pokrenuo postupak u kome nije mogao da dokaže ni da posjeduje odgovarajuće kvalifikacije, Arbitražni tribunal je odlučio da troškove postupka i pravnog zastupanja snosi CEAC, uključujući i to da je ta kompanija dužna da nadoknadi Crnoj Gori troškove koje je ona već snosila u vezi sa ovim postupkom”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je to najveća potvrda činjenica da je Vlada u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) uradila sve u skladu sa Ugovorom o poravnanju, važećom legislativom i najboljom međunarodnom praksom u toj oblasti.

“Očekujemo da će se i u ovom postupku to potvrditi. Ministarstvo ekonomije neće, kao što nije ni dosad, komentarisati postupke koji su u toku”, zaključuje se u saopštenju.

CEAC, većinski vlasnik i jedan od najvećih kreditora KAP-a sa sjedištem na Kipru, pokrenula je parnični postupak protiv države Crne Gore pred kiparskim sudovima.

Bonus video: