"Predstavljanje regije kao jedinstvene destinacije najboje za privlačenje turista sa dalekih destinacija"

Cilj zajedničkog nastupa na sajmovima i prezentacijama je, kako se navodi, pozicioniranje regiona kao jedinstvene turističke destinacije, i sve to uz poštovanje zajedničkog interesa
68 pregleda 0 komentar(a)
Budva, turizam, turisti, Foto: Vuk Lajović
Budva, turizam, turisti, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 14.11.2016. 14:44h

Regionalno povezivanje, odnosno predstavljanje regije kao jedinstvene turističke destinacije najbolji je način za privlačenje turista sa dalekih destinacija, saopštili su predstavnici Nacionalne turističke organizacije (NTO) i dodali da dolazak turista sa azijskog kontinenta bilježi rast.

Iz NTO je saopšteno beogradskom listu Danas da je te turiste ipak, teško privući da dođu na odmor u Crnu Goru, kako zbog velike udaljenosti, tako i zbog konkurencije naročito kada je riječ o morskim ljetovalištima.

U Ministarstvu turizma i NTO-u saglasni su da je najbolji način za privlačenje turista sa dalekih destinacija regionalno povezivanje, odnosno, predstavljanje regije kao jedinstvene turističke destinacije.

“Crna Gora je u saradnji sa predstavnicima turističkih organizacija iz Srbije i Albanije imala više nastupa na dalekim tržištima što se u praksi pokazalo kao model koji donosi najbolje rezultate. Osim bolje percepcije zahtjeva i potreba potencijalnih turista iz Kine, Azerbejdžana, Koreje i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), zahvaljujući toj inicijativi, smanjeni su troškovi promotivnih aktivnosti”, naveli su iz NTO.

Cilj zajedničkog nastupa na sajmovima i prezentacijama je, kako se dodaje, pozicioniranje regiona kao jedinstvene turističke destinacije, i sve to uz poštovanje zajedničkog interesa.

List piše da iako je ova saradnja praktično na početku procjenjuje se da bi aktivan odmor, koji podrazumijeva obilazak više gradova sa bogatim kulturno-istorijskim naslijeđem, bio najbolji zajednički turistički proizvod zemalja Balkana.

To su, uostalom, potvrdili i kineski novinari koji su prilikom nedavnog studijskog boravka u Crnoj Gori bili oduševljeni starim gradom Kotorom, ali i Barom, kao i znamenitostima Cetinja.

U NTO-u su ocijenili da će ovogodišnja turistička sezona u Crnoj Gori biti veoma uspješna, sudeći prema prihodima od oko 850 miliona eura, pri čemu ti rezultati nijesu još konačni.

Kao i prethodnih godina najviše gostiju stiglo je iz neposrednog okruženja, odnosno iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, a bilo je i turista iz Rusije, Ukrajine, skandinavskih zemalja i Njemačke.

Turistički radnici takođe pozdravljaju regionalan nastup, uz ocjenu da je za uspješan ishod te inicijative potrebno vrijeme, ali i odgovarajući paket aranžman sa kojima bi što prije trebalo izaći na tržište.

U cilju promovisanja crnogorske turističke ponude, u saradnji sa ambasadom Koreje u Podgorici, nedavno je organizovana Crnogorsko-korejska konferencija o turizmu. Osim toga, u organizaciji NTO realizovan je studijski boravak predstavnika medija iz Kine, kao i boravak predstavnika turoperatera i medija iz UAE, a nedavno je u Beogradu održana i regionalna konferencija o turizmu na kojoj je bilo riječi i o regionalnoj saradnji.

Rezultati mini ankete sprovedene u nekoliko turističkih agencija u Podgorici pokazuju da raste interesovanje Crnogoraca za boravak na dalekim destinacijama.

Kina spada u red najatraktivnijih o čemu svjedoči i podatak da su već realizovana grupna putovanja u tu daleku zemlju. Međutim, za turističke poslenike prijatno iznenađenje predstavlja povećano interesovanje za putovanjima u Azerbejdžan, prije svega u glavni grad Baku, kao i mogućnost organizovanja višednevnog boravka u toj državi.

U ovom trenutku aktuelna su individualna putovanja, ali bi uskoro, put Azerbejdžana, mogle da krenu i grupe turista. Na to su svakako uticale diplomatska misija Azerbejdžana u Podgorici i Kulturno ekonomski centar te države u Baru koji su crnogorskim turistima približili ljepotu i znamenitosti te države, naročito prijestonice Bakua.

Bonus video: