Opština Budva za struju dala 500.000 eura, Njemcima ni centra

Opštini Budva treba šest miliona eura godišnje za održavanje postrojenja i vraćanje milionskog kredita...
61 pregleda 0 komentar(a)
Vještica, Foto: Vuk Lajović
Vještica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.11.2016. 17:13h

Opština Budva uplatila je na račun Elektrodistribucije 502.000 eura, dvogodišnjeg duga za utrošenu struju u postrojenju za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica.

Istovremeno njemački partner - kompnija WTE Wasertehnik iz Esena koja je izgradila postrojenje, još čeka da im lokalna izmiri devet miliona eura dugovanja za 2015. i 2016. godinu.

Opštini godišnje treba šest miliona eura godišnje za održavanje postrojenja i vraćanje milionskog kredita uzetog za realizaciju tog posla. Lokalna vlast na ime održavanja postrojenja i mreže izdvaja oko dva, a četiri miliona eura obaveze su za vraćenja 58 miliona eura kredita.

Opština za ovu godinu nije uplatila ni cent njemačkim partnerima, a ostala su dugovanja i za 2015.

Prema svemu sudeći, dug od devet miliona eura ostaće u nasljeđe novoj vlasti.

Opština je još krajem prošle godine uputila zahtjev njemačkoj kompaniji da redefinišu ugovor, prije svega stavka u vezi sa održavanjem postrojenja i kanalizacionom mrežom, ali partneri još nijesu sjeli za sto.

Pošto se slučaj izgradnje postrojenja u Vještici i pratećeg sistema nalazi pod lupom Specijalnog državnog tužilaštva, to je bio jedan od alibija da Opština ne završava obaveze, insistirajući da se izvrši promjena osnovnog ugovora.

Njemci kao prvi uslov za početak pregovora traže da Opština plati nagomilani dug, dok Opština istrajava da u namjeri da to ne učini sve dok tužilaštvo ne utvrdi kolika je šteta gradskoj kasi načinjena realizacijom tog posla.

Opština je, međutim, ljetos redovno plaćala jednoj podgoričkoj firmi da u Albaniju odvoze mulj, koji nastaje tretmanom otadnih voda.

Gradonačelnik Srđa Popović nedavno je ocijenio da “postrojenje gura Budvu u dugoročno ropstvo”, a sada traži da se stavka oko održavanja postrojenja umanji.

Ministar finansija Raško Konjević prije par mjeseci uputio je pismo lokalnoj upravi u Budvi, tražeći da ga obavijeste o stanju kredita za koji je Vlada garantovala...

Država bi, ukoliko Budva nastavi sa konstatnim kašnjenima u izmirivanju obaveza, mogla da se suoči sa aktiviranjem garancija.

Njemačka firma bila je prvorangirana na tenederu, koji je Opština raspisala 2008. godine, tražeći međunarodnog partnera za realizaciju jednog od najvrednijih projekta na Crnogorskom primorju.

Projekat se realizuje kroz javno-privatno partnerstvo lokalne uprave i njemačke kompanije, uz finansijsku podršku Njemačke razvojne banke (KfW).

Opština je uzela kredit od 58.560.000 eura, na 20 godina sa grejs periodom od tri i po godine.

Vlada je na sjednici 30. decembra 2008. dala saglasnost da se Opština Budva kreditno zaduži, a 4. februara 2010. dala saglasnost Ministarstvu finansija da izda državnu garanciju u iznosu od 29.250.000 eura.

Priča o kapitalnom projektu formalizovana je početkom juna 2009. godine, kada je gradska uprava zaključila ugovor sa njemačkom kompanijom WTE Wasertehnik iz Esena.

Postrojenje u Vještici, koje je u oktobru 2014. svečano otvorio premijer Milo Đukanović, od početka dovelo je do brojnih problema, počev od neriješenog pitanja odlaganja otpadnog mulja, do kašnjenja u vraćanju rata za kredit.

Bonus video: