EU fondovi: Najviše sredstava utrošeno u oblasti zaštite životne sredine

Poziv za IPA2 biće raspisan krajem ove ili početkom naredne godine i ima za cilj sprovođenje reformi u već definisanim sektorima koji su usko povezani zsa strategijom proširenja
118 pregleda 0 komentar(a)
EU Fondovi, Nikšić, Foto: Privatna arhiva
EU Fondovi, Nikšić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 11.11.2016. 14:39h

Kako bi zainteresovane upoznali na koji način mogu koristiti fondove EU i na taj način realizovati zamišljene ideje NVO „Fors Montenegro“ u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija u nikšićkom Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolisu organizovan je okrugli sto na temu „Podrška EU – iskustva, prepreke, izazovi i primjeri dobre prakse“.

Ivana Glišević Đurović, v.d. generalnog direktora Generalnog direktorata za koordinaciju programa pomoći EU, kazala je da je u prethodnoj finansijskoj komponenti na raspolaganju bilo 245 miliona eura, od čega je preko 90 posto ugovorenih sredstava.

“Najviše sredstava je utrošeno u oblasti zaštite životne sredine, čak 35 miliona eura, što je možda i razumljivo jer je to najzahtjevnije poglavlje, kada je u pitanju pristupanje EU. U saobraćaj i infrastrukturu je utrošeno 32 miliona, poljoprivredu i ribarstvo 23,6 miliona, vladavinu prava 22,5 miliona, ljudska prava 13,65 miliona i civilno društvo oko šest miliona eura”, kazala je Đurović.

U okviru druge komponente koja obuhvata prekograničnu saradnju Crna Gora je učestvovala u 221 projekat vrijednosti 37,6 miliona eura.

Poziv za IPA2 biće raspisan krajem ove ili početkom naredne godine i ima za cilj sprovođenje reformi u već definisanim sektorima koji su usko povezani zsa strategijom proširenja.

“U odnosu na prethodnu finansijsku perspektivu IPA 2 se zasniva na principu kojim će više aktera u okviru određenog sektora raditi na ostvarivanju zajedničkog cilja, a sve to je jasno povezano sa procesima evropskih integracija”, istakla je Đurović i dodala da vrijednost prekograničnih i transnacionalnih programa u kojima učestvuje Crna Gora za sedmogodišnji period iznosi 860 miliona eura.

Tamara Todorović, programski menadžer u Fors-u, kazala je da Crna Gora pored dostupnih IPA fondova ima mogućnost da koristi razne druge programe podrške EU.

“Programi EU imaju za cilj unapređivanje saradnje između država čelnica u različitim oblastima koje se tiču zajedničkih politika EU, kao što su zdravstvo, kultura, nauka, obrazovanje, zaštita životne sredine, pravosuđe, poreska i carinska politika, preduzetništvo i slično”, kazala je Todorović.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici institucija i organizacija koji više godina uspješno koriste evropske fondove i koji su prenijeli iskustva dosadašnje dobre prakse, kao i oni koji tek planiraju da koriste pomenute fondove za ostvarivanje svojih ideja.

Bonus video: