Ivančević pisao Markoviću: Formirati Ministarstvo turizma

"Turizam čini glavni stub ekonomskog razvoja Crne Gore. Uspješan razvoj turizma ima multiplikativan efekat i na druge privredne grane - trgovinu, poljoprivredu, saobracaj i druge djelatnosti", navodi se između ostalog u Inicijativi
5 komentar(a)
Dragan Ivančević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Ivančević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.11.2016. 10:09h

Ukazujući na činjenicu, da je turizam privredna grana koja ima veliki potencijal, stvara dodatne mogućnosti za povećanje zaposlenosti, rast BDP i snažno utiče na srodne privredne djelatnosti, iniciramo da se prilikom sastavljanja nove Vlade formira Ministarstvo turizma, u cilju najoptimalnijeg djelovanja na ekonomski razvoj, unaprijeđenje turističke destinacije i poslovni ambijent u Crnoj Gori, navodi se u Inicijativi Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore koju potpisuje predsjednik Dragan Ivančević.

"Turizam čini glavni stub ekonomskog razvoja Crne Gore. Uspješan razvoj turizma ima multiplikativan efekat i na druge privredne grane — trgovinu, poljoprivredu, saobracaj i druge djelatnosti. Zbog značaja za generisanje zaposlenosti, povećanje standarda stanovništva i uravnotežavanje regionalnog razvoja, turizam je prepoznat kao prioritetna privredna grana. U 2015. godini, turizam je učestvovao sa oko 20 odsto u ukupnom BDP-u, a procijenjen je rast od 16 odsto u investicijama u turizmu. Procjenjuje se da će prihodi od turizma u 2016. godini iznositi preko 850 miliona eura. Po procjenama Svjetskog savjeta za putovanja i turizam, za naredni desetogodišnji period očekuje se rast po stopi od 8,8 odsto prosječno godišnje, a udio investicija u turizam sačinjavaće oko 50 odsto ukupnih investicija", piše u Inicijativi poslatoj mandataru za sastav Vlade Crne Gore Dušku Markoviću.

Bonus video: