Gvozdenović četvrti put rekao ne za Smokvicu

"Kako je... prilikom korigovanja značajno promijenjen koncept planskog rješenja... stava smo da je potrebno ponovo sprovesti javnu raspravu"
109 pregleda 8 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Savo Prelević
Branimir Gvozdenović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.11.2016. 15:06h

Ministarstvo održivog razvoja ponovo nije dalo saglasnost za gradnju dva turistička naselja na Smokvici, nadomak Reževića.

Time je, četvrti put u posljednjih godinu dana, odbijen korigovani predlog izmjena i dopune Urbanističkog projekta “Turističko naselje Smokvica” Opštine Budva.

U resoru Branimira Gvozdenovića sada traže i novu javnu raspravu.

“Kako je planski dokument već četvrti put vraćen na korekciju, a prilikom korigovanja je značajno promijenjen koncept planskog rješenja, smanjena spratnost bruto površina objekata, kao i planirani broj ležajeva, stava smo da je potrebo ponovo sprovesti javnu raspravu. Paraleleno sa korigovanjem plana, izmijenjena je Studija zaštite kulturnih dobara, te je za istu neophodno pribaviti saglasnost od Ministarstva kulture, kako bi se u daljem postupku mogla cijeniti usaglašenost planskog dokumenta sa Studijom zaštite kulturnih dobara“, navodi se u obrazloženju Direktorata za planiranje prostora Ministarstva.

Ruski investitori koji su prije tačno deceniju za kupovinu zemljišnog kompleksa od 13 hektara iskeširali 25 miliona eura, od čega polovinu Opštini Budva, praktično još ne mogu da grade.

Opština je 2009. donijela planski dokument Urbanistički projekat „Turističko naselje Smokvica“, kojim je ucrtan mali grad - hotelski rizort, vile i depadanse, oko stotinjak objekata, od kojih 12 solitera.

Kako je plan imao rok važenja od pet godina, pristupilo se izmjenama i dopunama, jer je ujedno došlo i do rascjepa unatar firme “V.A.S invest” koja je kupila zemlju.

Planeri su promijenili planski dokument, kako bi dvjema novonastalim firmama praktično podijelile ono što su prvobirnim planom ucrtale.

Izmijenjeni plan nije dobio zeleno svjetlo.

Ministarstvo je odbijalo planski dokument i davalo preporuke koje se moraju ispoštvati, a lokalna uprava vršila je korekcije.

Ni najnovija korekcija planskog dokumenta, kojom je predviđena izgradnja dva umjesto jednog turističkog naselja, u kojem bi svako imalo hotel sa pet zvjezdica, te smanjena spratnost budućih objekata, nije naišla na podršku Ministarstva.

Ruski investitori, okupljeni oko firme “V.A.S. investment, kupili su 13 hektara, od kojih je Opštini pripadalo 62.000 kvadrata, a ostatak je bio u vlasništvu mještana. Došlo je do raspada kompanije na dva dijela - “V.A.S. invest” preuzima vlasništvo nad 65.887 kvadrata, a preostalih 70.000 kvadrata na Smokvici uknjižila je firma “Boticelli land development”, koju je osnovala kompanija “Boticelli corporation” sa Maršalskih ostrva.

Insvetsitiri, iako je bilo riječi da će početi gradnju hotela iz lanca svjetskog brenda Kempinski, svih prethodnih godina nijesu ništa izgradili.

Smokvica je ostala utrina, kakva je bila i kada je mještanima služila za ispašu stoke.

Svih prethodnih godina, Opština je naplaćivala porez za Smokvicu, od čega je inkasirano više od tri million eura.

Katnić istražuje je li pričinjena šteta prodajom neurbanizovane zemlje

Specijalno tužilaštvo zatražilo je prije nekoliko mjeseci od Opštine Budva da joj u što kraćem roku dostavi kompletnu dokumentaciju o milionskoj prodaji šest hektara opštinske zemlje na Smokvici.

Tužioci i u tom slučaju sumnjaju da je prodajom neurbanizovane zemlje, za koju je kasnije donesena planska dokumentacija u korist investitora, napravljena šteta Opštini Budva. Prethodno je tužilaštvo na čijem je čelu Milivoje Katnić od gradske uprave tražilo i dokumentaciju o prodaji opštinske zemlje u Bečićima, selu Kuljače i Crvenoj glavici.

Bonus video: