Za EKIP prijave tri kandidata

Prijavu je juče, kako je to potvrđeno „Vijestima“ predao Vladan Đukanović, elektroinženjer iz Agencije, i još jedna osoba čiji identitet do zaključenja ovog broja “Vijestima” nije otkriven
115 pregleda 2 komentar(a)
Zoran Sekulić, EKIP, Foto: Boris Pejović
Zoran Sekulić, EKIP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.11.2016. 18:29h

U trci za novog izvršnog direktora Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) za sada su tri kandidata, saznaju „Vijesti“ iz nekoliko izvora.

Iako je danas 15. dan od raspisivanja konkursa za novog direktora Agencije, krajnji rok za predaju prijava je ipak, ponedjeljak jer tokom prvog neradnog dana vikenda nije organizovano nikakvo posebno dežurstvo u ovoj instituciji.

Prijavu je juče, kako je to potvrđeno „Vijestima“ predao Vladan Đukanović, elektroinženjer iz Agencije, i još jedna osoba čiji identitet do zaključenja ovog broja “Vijestima” nije otkriven.

Đukanović je i prije osam godina, ali i prije četiri godine, bio jedini protivkandidat dosadašnjem direktoru EKIP-a Zoranu Sekuliću.

Favorit dosadašnjeg direktora Agencije da ga naslijedi na toj funkciji, prema informacijama „Vijesti“, je Darko Grgurović, dosadašnji pomoćnik izvršnog direktora - rukovodilac sektora za elektronske mreže i usluge. Ranije je radio u Telekomu.

„Vijesti“ su Grgurovića pitale da li će predati prijavu na konkurs za izvršnog direktora Agencije, a on to nije potvrdio, ni demantovao.

„Krajnji rok za prijavu je ponedjeljak. Neću vam danas dati nikakvu informaciju“, naveo je Grgurović.

Sekulić, koji je na čelu EKIP-a, proveo čak četiri mandata (od 2001), neće konkurisati za novi mandate jer to nije moguće.

On je prije dvije sedmice saopštio “Vijestima” da ima dosta kvalitetnog kadra u ovoj instituciji da ga zamijeni na funkciji izvršnog direktora.

Sekuliću je 2008. godine nakon formalne promjene imena i organizacione strukture ove institucije iz Agencije za telekomunikacije u Agenciju za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost omogućeno da se ponovo kandiduje, dodatna dva mandata, za ovu funkciju.

Protiv Sekulića i predsjednika Savjeta EKIP-a Šalete Đurovića SDP je nedavno podnio krivične prijave zbog blokade Vibera i WhatsApp-a na dan izbora od 17 sati do 19.30. Iz EKIP-a su saopštili da su blokirali ove servise zbog moguće zloupotrebe slanja poruka u reklamne svrhe i narušavanja izbornog procesa.

Prema Zakonu o elektronskim komunikacijama izvršnog direktora EKIP-a imenuje Savjet, na četiri godine na osnovu javnog konkursa. Izvršni direktor ne može biti imenovan više od dva puta uzastopno.

Pravo da se prijave na konkurs imaju crnogorski državljani sa prebivalištem u Crnoj Gori sa završenim četvorogodišnjim studijama iz oblasti elektronike, poštanskog saobraćaja, ekonomije i prava.

Bonus video: