Lazović odgovorio Konjeviću: Jedino nećemo riješiti vašu pohlepu za foteljama

"Kao potpredsjednik za ekonomsku politiku u Vladi Crne Gore nisam adresa kojoj treba da se obratite za sugestije u planiranju javnih finansija"
66 pregleda 13 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.11.2016. 13:49h

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Vujica Lazović saopštio je danas u reagovanju na saopštenje ministra finansija Raška Konjevića da jedino što Vlada Crne Gore neće riješiti jeste pohlepa Konjevića i njegove partije za funkcionerskim foteljama.

Konjević je ranije danas saopštio da je Lazović konačno izašao iz političke rupe, kao i da će se tek odomaćiti kod specijalnog tužioca.

"Kao potpredsjednik za ekonomsku politiku u Vladi Crne Gore nisam adresa kojoj treba da se obratite za sugestije u planiranju javnih finansija. Odgovornost za odluke o balansiranju budžeta pripada Vama, kao ministru finansija. Tako je bilo do sada, pa će se ista pravila u podjeli obaveza i odgovornosti u Vladi Crne Gore, poštovati i u budućnosti. Privatno bih Vas mogao posavjetovati, ali ovo nije privatni posao, vec usmjeren prvenstveno i jedino na dobrobit građana Crne Gore", istakao je Lazović.

On je dodao da će se kao i do sada, poštovati, transparentne procedure.

"Što se tiče navedenih zahtjeva, zar oni nisu već uvršteni u Predlog rebalansa koji ste dostavili u julu ove godine i na kome ste insistirali da se usvoji jer građanima čija primanja zavise od budžeta prijeti nedostatak sredstava za isplatu? Znači li to da se desilo usvajanje rebalansa u julu, danas bi imali nove zahtjeve, time i novi rebalans? Dva rebalansa u četiri mjeseca?", ističe Lazović.

On je poručio Konjeviću da ga je dopisom koji mu je poslao samo učvrstio u uvjerenju da je Vlada donijela ispravnu odluku i pravovremeno pristupila utvrđivanju Predloga rebalansa za 2016. godinu.

"Kada postupite odgovorno prema građanima Crne Gore bez usko političke namjere stvaranja bespotrebne panike i najavljivanja katastrofe i konačno dostavite Komisiji za ekonomsku politiku i finansijaki sistem ažurirani Predlog rebalansa u odnosu na julski predlog, imaćemo osnov za diskusiju na tom Vladinom tijelu iz kojeg će proizići zvanični zaključci, a ne rezultati moje i Vaše prepiske. Građani će primiti redovno penzije i plate. Kašnjenja mogu da nastanu samo zbog Vaše neodgovornosti kao ministra finansija", rekao je Lazović.

On je siguran da će Vlada rijeiiti problem nedostajućih sredstava.

"Imali smo, kao što se sami možete sjetiti, mnogo veće probleme koje je donosila svjetska ekonomska kriza, evropska dužnička, recesije, vanredne situacije uzrokovane prirodnim katastrofama, pa ćemo riješiti i pitanje nedostajućih sredstava u ovoj godini. Posebno ako imamo u vidu da u odnosu na julski predlog Rebalansa imamo povećane budžetske prihode, rashode manje za preko 150 miliona eura, pa time i za 85 miliona manju potrebu za zaduživanjem. Riješićemo i problem neadekvatno planiranih sredstava u Budžetu za 2016. koji ste, zajedno sa opozicijom, prouzrokovali netačnom procjenom potrebnih sredstava za isplatu naknada majkama sa troje i više djece, dali im obećanja koja niste sposobni da ispunite, pa ste uz populističke poklike preusmjeravali sa računa penzija i zarada, a onda prijetili građanstvu da će ostati bez prihoda u decembru. Jedino što nećemo riješiti jeste pohlepa Vaša i vaše partije za funkcionerskim foteljama", kazao je Lazović Konjeviću.

Lazović je rekao i da se nada da će sjutra ili najkasnije prekosjutra, Komisija za ekonomsku politiku i finansijski sistem imati na dnevnom redu ažurirani predlog rebalansa iz jula ove godine i opet dobiti priliku da ga diskutuje, usaglasi i nađe načina da ne ispaštaju građani Crne Gore zbog političkih prepucavanja.

Bonus video: