Konjević: Lazović izašao iz političke rupe, tek će se odomaćiti kod specijalnog tužioca

Konjević je kazao da će Lazović morati da objasni i kako to u oblasti zdravstva čiji je mentor posljednjih nekoliko godina, građani Crne Gore u 2015. godini su platili dug u iznosu od 36 miliona eura, a sada opet treba da plate novi dug u 2016. godini od 34 miliona eura
67 pregleda 21 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.11.2016. 13:08h

Potredsjednik Vlade Crne Gore Vujica Lazović je konačno izašao iz političke rupe, saopštio je danas ministar finansija Raško Konjević.

"Četiri mjeseca je blokirao donošenje rebalansa budžeta zbog čega je onemogućio isplatu dijela socijalnih naknada u novembru. Busao se u prsa u septembru u intervjuu "Vijestima" kako nema potrebe za rebalansom i kako će on obezbjediti isplatu socijalnih davanja iz kapitalnog budžeta. Neviđena izrečena glupost i jasna neistina, jer te stvari nijesu dozvoljene zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti. Ali nije Lazoviću zakon problem, on se kod specijalnog tužioca odomaćio. A tek će. I sada jedino što zna je da zaduži građane Crne Gore sa novih 100 miliona eura", istakao je Konjević.

On je dodao da će Lazović morati da objasni i kako to u oblasti zdravstva čiji je mentor posljednjih nekoliko godina, građani Crne Gore u 2015. godini su platili dug u iznosu od 36 miliona eura, a sada opet treba da plate novi dug u 2016. godini od 34 miliona eura.

"Odakle potpredsjedniče Lazoviću toliki dug za ljekove i medicinska sredstva? Zašto građani u 2015. i 2016. moraju da plate skoro 70 miliona eura duga nastalog u sistemu zdravstva. Godinama ste pratili kao resorni potpredsjednik ovu oblast ali ste bili u rupi i konačno ste izašli. E sada kada ste izašli objasnite građanima odakle ovoliki dug. Objavite materijale koje ste označavali stepenom tajnosti koji govore o ovom neviđenom dugu. Ne kasni materijal iz Ministarstva finansija potpredjedniče Lazoviću nego kasni vaša odgovornost kako i iz kojih izvora platiti ovaj dug nastao do kraja prvog kvartala 2016. godine. Kako to Lazoviću da za godinu dana dug Fonda zdravstva iznosi preko 30 miliona eura. A doktori i medicinski radnici imaju mizerne plate i mizerne uslove za rad. Naravno bili ste protiv uvećanja njihovih zarada kada sam predlagao jer Vam je važnije bilo da se gomila dug za ljekove i medicinaska sredtva. Bolje vam od plata idu javne nabavke izgleda", kazao je Konjević.

Po njegovim riječima, Lazović će vjerovatno ponovo predložiti zaduženje zaboravljajući da će pod njegovim patronatom kao potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku građani Crne Gore narednih pet godina morati da budu zaduženi gotovo dvije milijarde eura.

"Bravo vam ga potpredsjedniče Lazoviću. I objavite potpredsjedniče Lazoviću te vaše čuvene zaključke sa sjednice Vlade o stanju u državnim preduzećima i mjere koje ste predložili za prevazilaženje problema. Nemojte to kriti i označavati stepenom tajnosti od građana Crne Gore. Naravno pohvalno je što potpredsjednik Lazović bdije nas Crnom Gorom. No je problem dok bdije, ruku je zavukao u džep građana Crne Gore zadužujući ih za još 100 miliona", zaključio je Konjević.

Bonus video: