SASTAO SE SA KINESKIM PREMIJEROM

Lazović: Kinezi zainteresovani za rekonstrukciju pruge Bar-Budimpešta

Lazovićev sastanak sa Keqiangom održan je u okviru samita šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope i Kine u letonskom gradu Riga.
8 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vujica Lazović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.11.2016. 11:18h

Saradnja Kine i Crne Gore uznapredovala je, naročito u ekonomskom smislu, pri čemu su kineske kompanije zainteresovane za gradnju druge dionice autoputa Bar-Boljare, rekonstrukciju željeznice i Luku Bar, saopštio je potpredsjednik Vlade Vujica Lazović. On se danas sastao sa predsjednikom Vlade Kine Li Keqiangom, sa kojim je razgovarao o predstojećim projektima. „Jako smo zadovoljni što u okviru mehanizma 16+1 Crna Gora ima posebnu i značajnu poziciju. Razgovarali smo o zainteresovanosti kineskih kompanija za drugu dionicu autoputa od Mateševa do Andrijevice kroz model privatno-javnog partnerstva ili neki drugi oblik finansiranja“, rekao je Lazović. Sastanak sa Keqiangom održan je, kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose sa javnošću, u okviru samita šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope i Kine u letonskom gradu Riga. Lazović je kazao da su kineske kompanije za rekonstrukciju željeznice na potezu Budimpešta-Bar, naročito dionica Beograd-Bar u dijelu kroz Crnu Goru. „S obzirom na to da Luka Bar predstavlja odavno put interesovanja kineskih kompanija moguća je valorizacija Luke Bar u skladu sa spoljnopolitičkim, trgovinskim i ekonomskim prioritetima Kine koja prepoznaje Jadransko more kao jedan od značajnih punktova za distribuciju svoje robe na tržište Evropske unije (EU)“, naveo je Lazović.

On je rekao da su izuzetno zadovoljni tim susretom. „Nadam se da ćemo u toku dana biti u prilici da na zvaničnom sastanku svih premijera regiona vidimo šta su prioriteti Crne Gore i kako se odnosimo u pogledu regionalne i saradnje sa Kinom u ovom razvojnom momentu“, smatra Lazović. Prema njegovim riječima, to je dobra prilika, pri čemu su skupovi te prirode i te kako značajni ne samo za unaprijeđenje ekonomske i ukupne bilaterale nego i za konkretan dogovor oko značajnih regionalnih projekata. Samit u Rigi održava se u okviru mehanizma saradnje 16+1 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine, započetog u Varšavi 2012. godine. Samit se prvi put organizuje u nekoj od Baltičkih država i predviđeno je usvajanje dva dokumenta - Riga smjernica i Zajedničke deklaracije Kine i zemalja CEE o saradnji lučkih područja Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Preporučujemo za Vas