Vlada donijela Odluku o emisiji državnih obveznica

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, Vujica Lazović, kazao je da je, u skladu sa Zakonom o budžetu za ovu godinu, Vlada bila u mogućnosti da se zaduži još 180 miliona eura
5 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 04.11.2016. 18:13h

Vlada je danas, bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, donijela Odluku o emisji državnih obveznica čime se, kako je saopšteno, garantuje stabilnost javnih finansija do kraja godine.

"Odlukom se emituju državne obveznice u cilju obezbjeđivanja nova za finansiranje deficita, kapitalnog budžeta, servisiranje duga i stvaranja fiskalne rezerve Budžeta Crne Gore za ovu godinu, izdavanjem domaćih obveznica“, saopšteno je iz Vladine Službe za odnose sa javnošću.

Navodi se da su mišljenje izdvojili potpredsjednik Vlade Milorad Vujović i ministri finansija, unutrašnjih poslova i rada i socijalnog staranja, Raško Konjević, Goran Danilović i Boris Marić.

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, Vujica Lazović, kazao je da je, u skladu sa Zakonom o budžetu za ovu godinu, Vlada bila u mogućnosti da se zaduži još 180 miliona eura.

On je podsjetio da su se početkom godine zadužili za 300 miliona eura što je, kako je kazao, bilo neophodno za funkcionisanje u tom periodu.

„Međutim, zahvaljujući uštedama i poreskim prihodima, sada smo u prilici da se ne zadužujemo za 180 miliona, koliko nam je omogućivao Zakon o budžetu za 2016. godinu nego 100 miliona eura. Dakle, manje se zadužujemo nego što je bilo predviđeno Zakonom o budžetu“, kazao je Lazović.

On je naglasio da se Vlada sada zadužuje pod povoljnijim uslovima nego što je to bio slučaj kod prethodnog zauživanja početkom godine.

„Jer je ovdje fiksna kamatna stopa četiri odsto na godišnjem nivou kroz emisiju obveznica“, precizirao je Lazović.

On je naglasio da se Vlada sada dominantno zadužuje da bi se obezbijedilo oko 40 miliona eura za naknade majkama sa troje i više djece, oko 20 miliona za pokriće troškova zarada zaposlenih u javnom sektoru, oko 35 miliona za pokriće dugova iz prethodnog period i šest miliona eura za obaveze Fonda za zdravstvo.

„Ovim garantujemo da ćemo imati stabilnost javnih finansija do kraja godine“, kazao je Lazović.

Prema njegovim riječima, s obzirom na sve projekcije u odnosu na rebalans budžeta koji je bio predviđen u julu, a kojim se bio projekatovao deficit od 6,7 odsto, novi rebalans koji se ovih dana radi imaće deficit oko 2,7 ili 2,8 odsto, „što je jedan od dobrih parametara za našu ekonomiju“.

„Uostalom, EBRD je danas potvrdio rast crnogorske ekonomije u 2016. godini od četiri odsto“, dodao je Lazović.

Bonus video: