Iz NP "Durmitor govorili o rekordima, nema odgovora kada će se završiti restoran na Crnom jezeru

"Kalkulacije govore da je za 10 mjeseci ove godine Park naplatio 700.000 eura. Po osnovu prodatih ulaznica 400.000, na raftingu 230.000 eura a ostalo po drugim osnovama", saopštio je direktor Tomo Pajović
215 pregleda 2 komentar(a)
Restoran, Crno jezero, Foto: Obrad Pješivac
Restoran, Crno jezero, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 04.11.2016. 11:46h

Za prvih deset mjeseci ove godine, prema bilansima NP "Durmitor", dostignuti su ili već premašeni svi rekordi koje smo zabilježili prošle godine, kaže direktor Tomo Pajović.

"Sve to u okonostima kad cijela ova godina, zbog nevremena, nije išla na ruku ni nama niti turistima. Podsjećam da je na kraju prošle godina zabilježeno 130.000 posjeta, a taj broj je dostignut već na samom početku novembra ove godine. I sigurno će biti nadmašen jer je i postsezona dobra pa će se samim tim postaviti novi rekord", kaže Pajović.

On je saopštio da je za 10 mjeseci ove godine broj prodatih ulaznica na istom nivou kao i u istom periodu prošle godine ali da je posjeta na raftingu veća za 2.000 turista pa je na bukovima Tare uživalo 16.430 učesnika raftinga, Francuza, Rusa, Izraelaca, Poljaka, Njemaca, Belgijanaca, gostiju iz Srbije i drugih država regiona.

"Kalkulacije govore da je za 10 mjeseci ove godine Park naplatio 700.000 eura. Po osnovu prodatih ulaznica 400.000, na raftingu 230.000 eura a ostalo po drugim osnovama", saopštio je Pajović.

Kaže da je dosadašnja sezona bila uspješna i po pitanju bezbjednosti i zaštite dobara kako u planini tako i na Tari kao i da nije bilo ni požara zahvaljujući između ostalog i lošem vremenu, niti značajnijih protivpravnih ponašanja.

Dodaje da će se narednih dana pristupiti pošumljavanju prostora u parku najviše na opožarenim površinama u kanjonu Tare i navodi svakodnevne aktivnosti zaposlenih usmjerene na poboljšanje i unapređenje infrastrukture.

Ono što svakom posjetiocu vidljivo i izaziva ogorčenost jeste gradilište restorana na obali Crnog jezera, na temeljima objekta koji je izgorio krajem 2010. godine.

Šest godina traje priča o gradnji tog neophodnog objekta, a posljednje dvije traje gradnja čiji se kraj ne nazire.

Pajović nije odgovorio na pitanje roka završetka tog objekta.

Po mišljenju mnogih kamen spoticanja je u glomaznoj administraciji, dodatnim investicijama ekološkog karaktera, a naročito zbog činjenice da je NP "Durmitor" sastavni dio javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore, institucije jedine nadležne za konkretna odlučivanja.

Takva pravila dovela su do kreditnog zaduženja za gradnju investicije umjesto iz sopstvenih prihoda koji su toliki da se iz njih može ući i u mnogo skuplju investiciju.

Ova, kako je sredinom juna saopštila direktorica JP "Nacionalni parkovi Crne Gore" Azra Vuković, tebala se završiti u avgustu 2015. godine, godinu nakon otpočinjanja radova.

"Prema osnovnom projektu vrijedna je 230.000 eura. Radovi su produženi jer su uslijedile greške administracije u Javnom preduzeću. Sve se nanovo aktiviralo početkom aprila ove godine. Prethodni ugovor je istekao, morao se sačiniti aneks ugovora. Ali i raspisati tender za drugu fazu, vrijedan dodatnih 300.000 eura koji podrazumijeva ispunjavanje ekoloških karakteristika investicije, čega u prvoj fazi nije bilo", kazala je tada na sjednici Socio-ekonomskog foruma NP "Durmitor" Azra Vuković.

Bonus video: