Zloković se sam proglasio viškom

Privredni sud je usvojio zahtjev Zlokovića i kao osnovano potraživanje mu utvrdilo 43.051,68 eura za otpremninu
101 pregleda 7 komentar(a)
Stanko Zloković, Foto: Savo Prelević
Stanko Zloković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.11.2016. 18:46h

Stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta iz Bijele žalila se Apelacionom sudu na presudu Privrednog, kojom je usvojen veći dio tužbenog zahtjeva bivšeg direktora kompanije Stanka Zlokovića. Privredni sud je usvojio zahtjev Zlokovića da mu kao osnovano potraživanje utvrdi 43.051,68 eura na ime neisplaćene otpremnine.

Prvostepenu presudu je donijela sudija Milica Popović. Stečajna uprava u žalbi Apelacionom sudu istakla je “bitne povrede parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje i pogrešnu primjenu materijalnog prava”.

U žalbi koju je potpisao advokat Brodogradilišta u stečaju Nikola Martinović navodi se , između ostalog, da prvostepeni sud u dokaznom postupku nije sproveo Statut kompanije i Kolektivni ugovor. Navodi se da nije sproveo ni Odluku br. 136 od 6. marta 2013, a na tim dokumentima je zasnovao činjenično stanje, “pa ostaje nejasno kako sud razloge za svoju odluku može temeljiti na dokazima, koje nije ni sproveo u dokaznom postupku”.

“Da bi neko lice bilo proglašeno viškom zbog tehnoloških, ekonomskih i restrukturalnih promjena, potrebno je ispunjenje uslova prema odredbama Kolektivnog ugovora Brodogradilišta, te samim tim nije dovoljno da neko sam sebe proglasi tehnološkim viškom. U ovom slučaju radi se o tome da je tužilac, koristeći poziciju na koju se trenutno nalazio, predsjednika Odbor direktora tuženog, potpisao navedenu odluku da mu radni odnos prestaje zbog ekonomskih i restrukturalnih promjena, a da prethodno nije donijet program koji bi utvrdio postojanje istih”, navedeno je u žalbi.

Kako se dodaje, to navedenu odluku čini suprotnom aktima tuženog, budući da nije nesumnjivo utvrđeno da kod tuženog nema drugog radnog mjesta koje odgovara njegovoj stručnoj spremi.

Zakon o radu u članu 97 predviđa da pravo na isplatu neisplaćenih potraživanja od poslodavca, nad kojim je pokrenut stečaj, ima zaposleni koji je bio u radnom odnosu na dan pokretanja stečaja. Taj uslov, takođe, kako se navodi u žalbi, nije ispunjen jer je Zlokoviću prestao radni odnos 5. jula 2013, dvije godine prije stečaja.

Zlokovićeva funkcija predsjednika borda direktora je deprofesionalizovana Odlukom Vlade u prvom kvartalu 2013, nakon čega mu je početkom maja te godine prestao radni odnos jer, kako tvrdi u tužbi, nije raspoređen na drugo radno mjesto u Brodogradilištu.

Bonus video: