Međedović: Toščelik poslovao u skladu sa zakonom

Iz menadžmenta tvrde da je akcenat stavljen da u njihovom postupku nema povrede zakona, niti osnova za reagovanje Inspekcije rada
53 pregleda 0 komentar(a)
Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 03.11.2016. 16:43h

Iz menadmenta Željezare su u saopštenju za javnost istakli da ih je glavna inspektora rada Angelina Međedović obavijestila da se nijesu stekli zakonski uslovi za transformaciju radnog odnosa sa određenog na neodređeno vrijeme, u smislu Zakona o radu, s obzirom da poslodavac sa svakim zaposlenim ponaosob nije zaključio ugovore o radu u trajanju dužem od 24 mjeseca.

Radnici koji već tri dana protestuju ispred fabrike nijesu ni tvrdili da su stekli zakonski uslov za dobijanje rješenja na neodređeno, već da će angažovanjem preko agencije izgubiti mogućnost da to pravo ostvare, a do 24 mjeseca im fali od 30 dana do četiri mjeseca.

„Kako se radni odnos zasniva zaključivanjem ugovora o radu, koji je dvostrani pravni akt i smatra se zaključenim kada ga potpišu poslodavac i zaposleni, to niko ne može uticati na slobodno izraženu volju strana ugovornica“, stoji u mišljenju Inspekcije rada.

Iz menadžmenta tvrde da je akcenat stavljen da u njihovom postupku nema povrede zakona, niti osnova za reagovanje Inspekcije rada.

Do 16 časova, kako su saopštili iz Toščelika, više od 20 ugovoraca je odlučilo da nastavi rad u Željezari posredstvom Agencije, što je, kako su kazali, skoro trećina ukupnog broja zaposlenih kojima je istekao ugovor o radu na određeno.

„Imamo najavu da će već sjutra taj broj biti znatno veći. Ponovo izražavamo uvjerenje da će i ostali prihvatiti ponudu da posredstvom Agencije nastave angažovanju u našoj kompaniji i vrate se pod istim uslovima rada kao do juče. To znači da će im zarada biti na istom dosadašnjem nivou, plate će obračunavati naša kadrovska služba, a tokom svih aktivnosti u organizaciji menadžmenta Tosčelika imaće apsolutno ravnopravan tretman kao i ostali zaposleni u našoj kompaniji“, poručili su iz te kompanije.

Bonus video: