Đikanović: Nije po standardima

Đikanović je “Vijestima” kazao da KHOV smatra da način na koji je EPCG ranije smanjila osnovni kapital nije bio u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS) koji se tiče tretmana revalorizacionih rezervi
136 pregleda 2 komentar(a)
Zoran Đikanović, Foto: Vesko Belojević
Zoran Đikanović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 02.11.2016. 19:52h

Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) još nije donijela konačno rješenje o registraciji smanjenja osnovnog kapitala Elektroprivrede, nakon ponovljenog postupka, jer EPCG nije kompletirala dokumentaciju, rekao je predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) Zoran Đikanović.

Prošlogodišnje rješenje KHOV-a o odbijanju zahtjeva za davanje saglasnosti i registraciju smanjenja osnovnog kapitala EPCG od 96,55 miliona eura, EPCG je osporila pred Upravnim sudom, koji ga je polovinom ove godine poništio.

Đikanović je “Vijestima” kazao da KHOV smatra da način na koji je EPCG ranije smanjila osnovni kapital nije bio u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS) koji se tiče tretmana revalorizacionih rezervi.

On je objasnio da je Upravni sud presudom, ipak, zaključio da KHOV nije precizno ostavila rok EPCG da se izjasni, odnosno da dostavi dodatnu dokumentaciju, nego je navedeno da je dokumentaciju neophodno dopuniti “u najkraćem roku”.

“Nakon presude Upravnog suda, u ponovljenom postupku, tražili smo određenim rokom od nekoliko dana, da dostavi kompletnu dokumentaciju. A EPCG je tražila produženje roka, budući da su angažovali Institut sertifikovanih računovođa i, s obzirom na to da to nije mali posao, tražili produženje roka. KHOV se saglasila, ali je naknadno iz EPCG dobila još jedan dopis da posao nije završen zbog čega su tražili drugi dodatni rok za dopunu dokumentacije“, naveo je Đikanović.

Angažovani Institut trebalo bi da razriješi sve dileme da li je EPCG poštovala MRS prilikom donošenja odluke o smanjenju kapitala, odnosno, pitanje tretmana revalozicionih rezervi.

Prema riječima Đikanovića, KHOV je 29. septembra ove godine poslala novi upit EPCG koliko im još treba vremena za kompletiranje dokumentacije, ali odgovor još nijesu dobili.

Skupština EPCG je još 30. juna prošle godine usvojila Odluku o pokriću akumuliranih gubitaka, kao pravni osnov za pokriće starih gubitaka od 235.597.500 eura.

Akumulirani gubici su pokriveni tako što je 8,6 miliona uzdvojeno iz emisione premije, 165,44 miliona iz revalorizacione rezerve, a 61,53 miliona iz akcijskog kapitala. Skupština akcionara je na istoj toj sjednici usvojila odluku kojom je smanjen kapital za 96.558.338 eura.

Iznos od 61.538.495 eura je iskorišćen za pokriće akumuliranih gubitaka, a 35.011.911 eura bilo je namijenjeno za isplatu akcionarima.

Dividenda od 26 centi po akciji nije, međutim, isplaćena jer saglasnost na smanjenje kapitala nije dala KHOV koja je zahtjev EPCG od 10. septembra 2015. odbila “kao nepotpun”.

Bez saglasnosti dvije godine usvajaju izvještaj o poslovanju

Nepriznavanje smanjenja kapitala na način kako je to EPCG zamislila ima za posljedicu dvogodišnje javno (čak i kvartalno) prikazivanje netačnih podataka u bilansima EPCG.

Tako je prošle sedmice na skupštini akcionara EPCG, drugu godinu uzastopno usvojen izvještaj o poslovanju za 2015, u kojem je ponovo iskazana dobit. Ta računica ima za pretpostavku upravo da je KHOV već dala saglasnost na dvogodišnje računovodstvene egzibicije EPCG, iako se to, u stvarnosti, nije ni desilo.

“Tretman rezervi nije bio u skladu sa MRS”, istakao je Đikanović ne osporavajući ostale stavke iz bilansa EPCG, za koje je nezavisni revizor već dao mišljenje.

Bonus video: