USSCG: Protiv smo smanjenja zarada, ukidanja nadoknada majkama sa troje i više djece...

"Od buduće Vlade očekujemo odgovornu ekonomsku politiku kojom će se, konačno, u centar staviti interesi crnogorskih građana", poručili su iz USSCG
1 komentar(a)
Srđa Keković, Foto: Vijesti
Srđa Keković, Foto: Vijesti
Ažurirano: 02.11.2016. 17:09h

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) snažno će se suprostaviti bilo kojoj ekonomskoj mjeri sanacije budžetskog deficita, čija će posljedica biti dodatno srozavanje standarda zaposlenih i građana.

Iz USSCG-a su to saopštili u reagovanju na, kako su kazali, sve češće spekulacije u javnosti da će, zbog visokog javnog duga i u cilju sanacije budžetskog deficita, nova Vlada pristupiti preduzimanju niza restriktivnih ekonomskih mjera na teret standarda zaposlenih i građana.

Kolegijum USSCG-a je, nakon današnje sjednice, kazao da se to prvenstveno odnosi na potencirane mjere smanjenja zarada zaposlenima i socijalnih davanja, ukidanja nadoknade majkama sa troje ili više djece, povećanja poreza na dodatu vrijednost i smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru.

Kako su kazali iz Unije, zaposleni i građani nijesu krivi zbog, dodali su, projektovanog rasta javnog duga.

“Zato od buduće Vlade očekujemo odgovornu ekonomsku politiku kojom će se, konačno, u centar staviti interesi crnogorskih građana. Argumenti i uporište za takvo očekivanje proizilaze iz predizbornih kampanja svih partija, koje su se na predizbornoj političkoj sceni utrkivale da predstave programe koji su, svi do jednog, najavljivali otvaranje novih radnih mjesta, rast standarda građana i prosperitetniju budućnost države”, poručili su iz USSCG-a.

Oni su ocijenili da je jaz između bogatih i siromašnih svakim danom veći.

Privreda je, kako su saopštili, uništena kroz proces privatizacije, ne otvaraju se nova radna mjesta, veliki broj mladih je na birou rada, društveno bogatstvo se “rastače i preliva u ruke malog broja pojedinaca”.

Zato, u USSCG od nove Vlade očekuje da ekonomsku politiku fokusira na prihodnoj strani budžeta.

“To podrazumijeva efikasno suprostavljanje korupciji, sivoj ekonomiji i radu na crno, efikasniju i nepristrasnu naplatu poreza, doprinosa i poreskog duga, racionalno i domaćinsko trošenje budžetskih sredstva; odgovorno raspolaganje i valorizaciju društvenih resursa u daljim privatizacijama i veće zahvatanje na teret bogatih i kapitala”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da to podrazumijeva i domaćinsko raspolaganje i efikasnu naplatu koncesija za eksploataciju prirodnih resursa, konfiskaciju nezakonito stečene imovine, odgovornost za rashode u budžetu koji nastaju usljed neprofesionalnog i nemarnog rada dijela državnih organa i institucija, kao i raskidanje štetnih privatizacionih ugovora.

U Uniji od nove Vlade očekuju i da zaustavi nepotizam i uspostavi društvo jednakih šansi, kao i da se ravnomjerno dijeli društveni dohodak i opet uspostavi izgubljeni srednji stalež na kojem počiva snaga svake države.

“Ukoliko ekonomska politika nove Vlade bude koncipirana u pravcu suprotnom od naših očekivanja, tražićemo adekvatan odgovor za zaštitu interesa svojih članova”, saopšteno je iz USSCG.

Bonus video: